14 augustus 2019

De uitdagingen en vragen rondom platformisering

Een foto van een olifant in wild met zonsondergang

Het is hét e-commercethema van dit moment: platformisering, dat in de online wereld gestalte krijgt op marktplaatsen ook wel marketplaces genoemd in goed Nederlands. Hun aanzuigende werking biedt voor- en nadelen voor online verkopers, die er nieuwe klanten mee kunnen bereiken en ook steeds vaker diensten aan kunnen uitbesteden. Hierdoor kunnen zij zich op hun aanbod kunnen concentreren, maar daar tegenover staat dan wel een verlies aan regie en eventueel data.

Marktplaatslandschap

Over dit soort afwegingen gaat het eind oktober in Utrecht tijdens het Twinkle Marketplaces Event. Op het podium komen (Twinkle100-)retailers en merken vertellen over hun platformstrategie, zowel in afzonderlijke presentaties als in de vorm van een panel. Het event brengt het Nederlandse marktplaatslandschap helder in kaart, zodat bezoekers naar huis gaan met kennis over de verschillende marketplaces en de diensten die zij aanbieden. Ook wordt er aandacht besteed aandacht aan bedrijven die zelf (op grote of minder grote schaal) hun deuren hebben geopend voor derde partijen of die zich juist helemaal afzijdig houden als het gaat om marketplaces.

Webwinkels in de platformeconomie

De dag wordt afgetrapt met een wake-up call van Cor Molenaar, die in zijn recente boek beschrijft waarom en hoe platformisering de retailwereld verandert en wat retailers en merken daarmee moeten. De bijzonder hoogleraar verwacht dat veel webwinkels een slapend bestaan gaan leiden en dat er uiteindelijk maar zo’n duizend zullen overleven.

Het partnerprogramma van Zalando

Tot de bevestigde sprekers behoort verder Jacintha de Graaf van Zalando, dat over vijf jaar 40% van de omzet via zijn partnerprogramma wil boeken. Marc O’Polo was onlangs de eerste retailer in Nederland die Zalando-orders vanuit fysieke winkels gaat verzenden.

Wat gebeurt er in Azië?

John Lin, business developer bij bol.com, brengt vanuit zijn Nederlandse-Chinese achtergrond, internationaal perspectief aan op het event. Wat zijn de huidige innovaties en trends in Azië? En hoe kun je daar als Nederlandse verkoper je voordeel mee doen?

Twinkle Marketplaces Event

Het Twinkle Marketplaces Event vindt plaats op dinsdag 29 oktober in Utrecht. Bestel je kaartjes vóór 8 september en ontvang een early bird-korting. Leden en business partners van Thuiswinkel.org ontvangen na 8 september nog steeds een korting van €50,-.
Meld je hier aan