SCA blijft hoofdpijndossier

Just Hasselaar met rechtsonderin het woord blog

SCA staat voor sterke klantauthenticatie. Het is niet alleen een mondvol, het blijft ook echt een Europees hoofdpijndossier. Vanaf 14 september moet volgens de PSD2 in heel Europa elke online betaling gebruikmaken van sterke klantauthenticatie (SCA). Oftewel een combinatie van iets wat je hebt, wat je weet of wat je bent.

Binnen Europa verschillen de landen echter sterk van mening of iedereen daar wel klaar voor is. Winkeliers moeten straks namelijk de systemen aanzetten en ze vrezen met grote vreze dat hun omzet hierdoor zal dalen aangezien hun klanten er nog niet bekend mee zijn.

Landen als Nederland – waar SCA vaker wordt gebruikt – vrezen de overgang minder dan landen waar SCA niet de norm is. Het Nederlandse iDEAL voldoet namelijk al aan de eisen, maar aan de andere kant is ook hier de creditcard niet SCA-proof. Sterker nog, momenteel gaat slechts een fractie van de creditcardbetalingen via SCA. In landen waar de creditcard het populairste online betaalmiddel is, zal de klap echter een stuk groter zijn als SCA per 14 september verplicht is.

Europese lappendeken

De oproep van Thuiswinkel.org en Ecommerce Europe (de koepelorganisatie waar Thuiswinkel.org lid van is) om de SCA-verplichting uit te stellen, heeft gehoor gekregen. Het lijkt er nu op dat de lidstaten de keuze krijgen om, na het presenteren van een gedegen uitrolplan, uitstel kunnen krijgen. Dit klinkt mooi, maar heeft ook de onwenselijke consequentie dat we weer een Europese lappendeken van lokaal divers toezicht krijgen. Als gevolg moeten webwinkels die meerdere landen bedienen dus continu hun systemen aanpassen. Dit kost tijd en geld. 

Het voorstel van Thuiswinkel.org is dan ook om te wachten tot de nieuwe ict-systemen die SCA eenvoudiger en completer maken breed beschikbaar zijn. De nieuwe versies van 3DSecure laten echter nog even op zich wachten. Handhaving is in mijn ogen pas zinvol als alle systemen goed werken en de winkeliers ook gebruik kunnen maken van alle uitzonderen op SCA. Momenteel wordt er druk overleg gevoerd tussen de relevante stakeholders over hoe we in Nederland met deze situatie om gaan.

Meer informatie?

Just Hasselaar Ook in ander media is aandacht besteed aan dit onderwerp. Lees hier het artikel van het FD of beluister hier het interview met Just Hasselaar, adviseur digital transactions bij Thuiswinkel.org. Voor verder vragen over PSD2 en gerelateerde onderwerpen kun je via contact opnemen met Just.