25 juli 2019

Amazon verbetert voorwaarden richting verkopers op haar platform

Logo's van Bundeskartellamt en Amazon.de

Nadat de Bundeskartellamt, de Duitse mededingingsautoriteit, haar zorgen had geuit over op het gebied van de concurrentiepositie van Duitse verkopers op het platform van Amazon, heeft de Amerikaanse e-commercegigant haar algemene voorwaarden richting deze verkopers verbeterd. Dit is een grote verandering die deels in lijn is met de regels van de komende P2b-verordening.

Amazon is voor veel productcategorieën de grootste online retailer ter wereld en is verreweg de grootste online markplaats in Duitsland. Zo werden er in november 2018 meer dan 300 miljoen verschillende producten aangeboden op Amazon.de en zijn er ongeveer 1,3 miljard producten verkocht. Daarnaast bedroeg de (netto-)omzet op de Duitse markt in 2018 ruim € 20 miljard. Amazon.de is daarmee de grootste van de vijf Amazon-marktplaatsen in Europa.

Actie tegen Amazon

In november 2018 is het Bundeskartellamt, na een groot aantal klachten van handelaren, echter een zaak gestart tegen Amazon. Deze ging over de algemene voorwaarden die Amazon hanteerde tegenover de handelaren die gebruikmaken van diens platform. Het Bundeskartellamt keurde namelijk een aantal voorwaarden van Amazon af, en specifiek degene die betrekking hadden op:

  • aansprakelijkheidsbepalingen;
  • beëindiging en blokkering van accounts;
  • uitsluitende bevoegdheid van de Luxemburgse rechter;
  • retourbeleid en terugbetaling;
  • productinformatie en gebruiksrechten;
  • vertrouwelijkheid;
  • transparantie;
  • productbeoordelingen en beoordelingen van verkopers.

Ook hadden veel handelaren geklaagd over de praktijken van Amazon met betrekking tot productrecensies. De handelaren waren van mening dat Amazon de voorkeur gaf aan zijn eigen sales als retailer (Amazon Retail) tegenover de sales door de handelaren op de marktplaats. Amazon voerde hier als verdediging bij aan dat er een aanzienlijk risico bestond op nep- en manipulatieve beoordelingen en gaven aan dat ze wel bereid waren om de basis van dit probleem aan te pakken. Aangezien Amazon nu wijzigingen heeft aangebracht in haar algemene voorwaarden, heeft het Bundeskartellamt de procedure stopgezet.

Gevolg wijzigingen voorwaarden

De actie van het Bundeskartellamt heeft ertoe geleid dat Amazon de voorwaarden ten gunste van handelaren niet alleen in Duitsland zal aanpassen, maar ook wereldwijd. Het gaat hierbij dus onder andere om het verbeteren van de transparantie en de vindbaarheid van de voorwaarden, Daarnaast worden er veranderingen aangebracht in alle overige voorwaarden van Amazon richting de handelaar, zoals deze hierboven staan genoemd. 

Meer weten?

Vincent Romviel Wil je meer informatie over deze kwestie, download dan hier het volledige persbericht of een samenvatting van de hele zaak . Voor vragen hierover of over andere juridische onderwerpen, kun je contact opnemen met Vincent Romviel, jurist bij Thuiswinkel.org ().