Thuiswinkel.org zet zich in voor betere recycling

Logo voor recycling

Er blijven namelijk te veel afgedankte apparaten liggen bij de Nederlandse huishoudens, waardoor er een onzichtbare afvalberg wordt opgebouwd. Om dit tegen te gaan start Heel Holland Recyclet, een initiatief waar Thuiswinkel.org ook deel van uitmaakt, in oktober een campagne om de inzameling van der dergelijke producten een boost te geven.

Via de Nationale Recycle Week die op 14 oktober 2019 begint, willen de initiatiefnemers ervoor zorgen dat Nederlanders bewust worden van afgedankte televisies, telefoons en andere apparatuur die ergens in huis stof liggen te vergaren en ze aanbieden om hergebruikt te worden. Volgens de NVMP, de vereniging die zich inzet om e-waste tegen te gaan, kan 80 tot 90% van deze apparaten opnieuw worden gebruikt, wat goed is voor het milieu en om uitstoot tegen te gaan.

Daarnaast dreigt Nederland door deze ‘rondzwervende’ apparaten het Europese recyclequotum niet de halen. “Volgens deze Europese wet moeten we dit jaar 65% van het gewicht van de nieuw op de markt gebrachte apparaten worden ingezameld en verwerkt”, vertelt Margreeth Pape, beleidsadviseur duurzaamheid bij Thuiswinkel.org. “In 2017 waren we aardig op weg met 54%, maar vorig zijn we gezakt naar 49%. Het wordt dus een flinke uitdaging om die 65% te halen.”

Apparaten meegeven aan bezorger

Een belangrijke reden waarom apparatuur binnenshuis blijft liggen, is dat consumenten zelf een stap moeten zetten voor goede recycling. Je moet hiervoor naar de gemeente en veel consumenten schuiven dit op de lange termijn, waardoor de producten blijven liggen of bij het restafval terechtkomen. “Dit is natuurlijk slecht voor het milieu en we zijn al druk bezig om dit tegen te gaan”, vertelt Margreeth. Zo kunnen de kleine apparaten al op steeds meer plekken worden ingeleverd en vaak zelfs worden meegegeven met de bezorger als hij een pakketje komt brengen. In combinatie met de bewustmakingscampagne in oktober willen we er zo voor zorgen dat inzameling van apparaten in Nederland verder wordt geoptimaliseerd.”

Meer weten?

Margreeth PapeWil je meer weten over dit initiatief of heb je andere vragen op het gebied van duurzaamheid? Neem dan contact op met Margreeth Pape, adviseur duurzaamheid, via .