Pakketpunten van ViaTim bieden oplossing voor recycling elektrische apparaten

Kleine elektronische apparaten op een tafel

Het overgrote deel van de kleine elektrische apparaten is geschikt om te recyclen. Toch wordt slechts 45% procent van de oude elektrische apparaten ingeleverd voor recycling. Dit kan en moet beter. Producenten, retailers en consumenten hebben een verantwoordelijkheid om het inzamelpercentage te vergroten. De e-commercesector neemt hierin ook haar verantwoordelijkheid. Zo is ViaTim ook gestart met een inzamelmogelijkheid.

ViaTim maakt het mogelijk dat buurtgenoten pakketjes aannemen, die weer opgehaald kunnen worden op het moment dat het uitkomt. Wanneer je een elektrisch apparaat hebt gekocht, is het ideaal als je je oude apparaat in kunt leveren, op het moment dat je je pakket bij je buur komt ophalen. Dan hoef je het oude apparaat niet terug te sturen naar de webwinkel waar je het nieuwe kocht.

Deze dienst is in samenwerking met ViaTim bedacht door een stagegroep van de opleiding Logistics Engineering. De studenten kwamen met het idee dat het ViaTim Punt kleine elektrische apparaten gaat verzamelen voor de gehele wijk. Vanuit het buurtpunt worden de te recyclen apparaten opgehaald en afgeleverd bij een recyclebedrijf. Dit zorgt een betaalbare en voor de consument laagdrempelige manier om te voldoen aan de WEEE (Waste Electrical and Electronic Equipment) wetgeving. De milieu impact van het inzamelen en gebundeld verzenden van apparaten zal lager liggen dan wanneer elk product los wordt verstuurd.

ViaTim heeft samen met de studenten bij enkele ViaTim Punten in en rondom Zwolle een succesvolle pilot gedraaid. ViaTim is erg enthousiast over de uitkomsten van de eigen pilot en is op zoek naar commerciële partijen om de dienst verder mee uit te rollen.

Wil je meer weten over de recycle plannen van ViaTim? Kijk dan op recycle.viatim.nl

Meer weten?

Margreeth Pape

Niet alleen ViaTim draagt bij aan het inzamelen van elektrische apparaten. Lees hier hoe Wehkamp consumenten stimuleert meer apparatuur in te leveren. Wil jij je ook nog beter inzetten om de inzameldoelstellingen te realiseren? Neem voor meer tips en informatie contact op met Margreeth Pape, adviseur duurzaamheid, via .