“Platformen komen ineens enorm in de versnelling”

Mensen die naar een plakbord kijken met post-it's er op

Wat krijg je als je twintig marketplace-experts van verschillende organisaties in één ruimte zet? Een levendig gesprek over de trends, uitdagingen en mogelijke oplossingen voor retailers en fabrikanten rondom platformen. “Marketplaces zijn geen rocket science, maar we moeten de doelgroep wel aan de hand nemen.”

Een verslag van de tweede sessie van de ShoppingTomorrow-expertgroep Marketplaces die op 27 juni plaatsvond bij de Internationale HUB Eindhoven van pakketservice DPD. Met Emile Valkestijn, Head of Marketplaces bij 10XCREW als voorzitter en Marc Engelman, Product Marketeer bij DPD als host.  

Eerst een stukje achtergrond. Van de achtduizend marketplaces wereldwijd is 95% van de markt in handen van de top 100. Uit ING onderzoek komt naar voren dat er over twee jaar waarschijnlijk nog maar twee grote marktplaatsen in Nederland zijn. De groep experts denkt dat die kans groot is als het gaat om generieke marktplaatsen, maar dat er wel ruimte blijft voor nieuwe platformen. De expertgroep merkt vooral dat de customer journey verschuift en dat marktplaatsen steeds meer fungeren als zoekmachine. Dat zorgt voor een vliegwieleffect, want bedrijven willen daar zijn waar de klant zich bevindt. 

Vragen op C-level

Volgens Jorrit Steinz, oprichter van ChannelEngine.com, komen platformen ineens enorm in de versnelling: “Merken willen ineens snel live zijn. Marketplaces worden serieuzer genomen en intern steeds vaker als project aangejaagd.” De experts zijn het erover eens, vaak zijn de vragen die op C-level leven hetzelfde. Welke strategie past het best? Gaan we de resellers ondersteunen of gaan we direct-to-consumer? En gaan we dat zelf doen of huren we hier een externe partij voor in? “Marketplaces zijn geen rocket science, maar we moeten de doelgroep wel aan de hand nemen”, aldus Steinz. 

Aan de andere kant zijn er nog steeds partijen die denken dat marketplaces een trend is die wel weer overwaait. Terwijl ze zich niet realiseren dat hun producten daar al lang verkocht worden. 

Legio mogelijkheden

De belangrijkste vraag die gesteld moet worden is: wat past bij mijn producten en bij mijn doelgroep?  Want de mogelijkheden zijn legio. Afgezien van deelnemen aan een marketplace zijn er steeds meer partijen die zelf een marketplace worden. Kijk naar bol.com die vandaag de dag voornamelijk producten van third parties levert of naar het voorbeeld van distributeur Bidfood met Foodl. 

Verder zien de experts een belangrijke trend én kans in social commerce. Er komen steeds meer mogelijkheden om via sociale kanalen te kopen, zoals via Instagram. Een andere trend is de diversificatie van marketplaces. Denk aan de opkomst van niche marketplaces zoals tweedehands (backmarket en united wardrobe) en loyaliteitsprogramma’s. Ten slotte zien ze de opkomst van advertising/comparison kanalen, zoals Google en Beslist. Met de opmerking dat deze platformen zich momenteel ook aan het transformeren zijn naar een marketplace, zoals Google met de nieuwe dienst Shopping Actions. Daarbij wordt de bestelling direct afgehandeld op commissiebasis. Google is hier al actief mee in de VS, Frankrijk en mikt op uitbreiding.

De ontwikkelingen gaan snel en één conclusie dringt zich op: retailers en fabrikanten moeten nu actie ondernemen om in te spelen op het nieuwe online landschap. En blijf scherp, want “it’s all about being in control.” 

Co-creation

Waar de expertgroep Marketplaces tijdens de eerste sessie consensus bereikte over de insteek, onderwerpen en vorm van de whitepaper, stond deze tweede sessie op 27 juni in het teken van co-creation met onder andere bovenstaande uitkomsten als resultaat.  

In subgroepjes gingen de experts aan de slag met diverse topics, van de veranderende wensen van de consument tot de opkomst van nieuwe platformen. Na een korte brainstorm was het per groep tijd voor een pitch aan de hele groep en een afsluitend vragenrondje. Voorzitter Emile Valkestijn heeft goede ervaringen met deze opzet. “Het voordeel is dat er weinig tijd wordt besteed aan discussie en relatief veel aan kennisuitwisseling.”

De expertgroep zal eind dit jaar naast een visiestuk ook een online adviestool opleveren. De groep richt zich dit jaar op fabrikanten en retailers die willen uitbreiden van één naar meer marketplaces.

Wil je deze groep blijven volgen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van ShoppingTomorrow of kom naar de presentatie op Shopping Today (19 september 2019) waar zij hun tussenresultaten zullen presenteren. 

Deze blog is geschreven door Margo van Dooremalen, freelance communicatie-adviseur bij MCVD Communicatie.

Op de hoogte blijven van ShoppingTomorrow?

Schrijf je in voor de ShoppingTomorrow nieuwsbrief.

Schrijf je gratis in