Hier moet je op letten bij je migratie naar Magento 2

Blog van business partner Smile

Smile logo

Het klinkt ongetwijfeld nog ver weg. Vanaf juni 2020 wordt het huidige Magento 1 platform voor webwinkels niet meer ondersteund. Niks mis mee om dit e-commerce nog te blijven gebruiken natuurlijk. Je loopt alleen wel meer risico op veiligheidslekken, simpelweg omdat software-updates niet langer plaatsvinden. In een tijdperk van toenemende cyberdreigingen waarin hackers elke dag weer slimmer worden, wil je dat voorkomen. Dus eigenlijk is het niet de vraag òf je moet migreren naar Magento 2, maar wanneer dat moet gebeuren. Dan is het goed te weten wat daarbij komt kijken.

Magento 2 is eigenlijk een compleet nieuw platform en dat biedt enorm veel nieuwe kansen. Tegelijkertijd moet je beseffen dat migratie niet even op een middag geregeld is. Het is best een klus, maar je krijgt er veel voor terug. Zo kan Magento 2 maar liefst 120% meer orders per uur verwerken en is de nieuwe versie volledig geschikt voor winkelen via een smartphone. Het nieuwe e-commerceplatform is bovendien een stuk veiliger en eenvoudiger in beheer. Als laatste wordt je webshop wordt beter gevonden dankzij de aanvullende zoekmachinefunctionaliteit en kun je met het ‘drag and drop’-systeem veel makkelijker aanpassingen maken in het CMS. Hier wordt in de webinar dieper op ingegaan. Hier lees je waar je op moet letten bij het migreren naar Magento 2:

Een compleet nieuw e-commerce platform

Het nieuwe versienummer doet vermoeden dat er sprake is van een upgrade van Magento 1, maar dat is niet het geval. Wees je ervan bewust dat Magento 2 een volledig nieuw e-commerceplatform is voor de bouw van je nieuwe webwinkel. Daarbij zal het migratieproject voor elk bedrijf anders zijn afhankelijk van de strategische waarde van het platform. De nieuwe technologie heeft gevolgen voor gebruikers, beheerders en de ontwikkeling van het platform. Bereid je daarop voor.

Starten met basisanalyse

Als het besef er is dat je migreert naar een nieuw e-commerceplatform, is een gedegen basisanalyse de volgende stap. Zo wil je antwoord krijgen op vragen als welke functionaliteiten je minimaal nodig hebt, welke data te migreren, wat is niet meer nodig en wat zijn je nieuwe ‘must haves’ en ‘nice to haves’? Onderzoek verder of bestaande modules ook functioneren in Magento 2. Bovendien is het van belang inzicht te krijgen in beschikbare templates. Zo wil je vooraf weten of je dezelfde look en feel kan behouden en zo niet, welke templates zijn er dan voorhanden en hoeveel werk is het om in nieuwe templates dezelfde uitstraling te bouwen? Het is fijn om de antwoorden op een rijtje te hebben voordat je start met het migratietraject.

Technische factoren

Niet iedere server of ieder hostingpakket is geschikt voor Magento 2, dus inventariseer of je IT-capaciteit compatible is met de nieuwe versie. Productdata, klantgegevens en bestellingen kunnen eenvoudig overgezet worden vanaf Magento 1.6 naar Magento 2.X. Zodra je met een lagere versie werkt kost dat extra moeite. Dat wordt anders als je PIM gebruikt. Data die via PIM wordt omgezet, kan doorgaans eenvoudig geëxporteerd worden naar Magento 2.

Het migratietraject is een stap-voor-stap proces dat tijd kost bij grote hoeveelheden data. Zorg er derhalve voor dat je tussentijds controlemomenten inbouwt om te voorkomen dat je achteraf geconfronteerd wordt met onvoorziene verrassingen. Zo is een regelmatige back-up van je migratiedatabase geen overbodige luxe. Verder is het goed te weten dat Magento 2 op PHP 7 versies of hoger draait. Bovendien kun je met Magento 2 enterprise een beroep doen op meerdere databases voor checkout, OMS en/of PIM. Met Magento 2 community kun je maar één database gebruiken. Functionaliteiten die eerder op maat zijn gebouwd in Magento 1 moet je wel opnieuw optuigen.

Wat wel en niet te doen tijdens het migratietraject

Tijdens de daadwerkelijke migratie is het verstandig mailverkeer volledig uit te schakelen. Voorkom dat klanten tijdens het migratietraject mails ontvangen, zeker als je gebruikmaakt van automatische e-mailmodules. Je moet je afvragen of je tijdens het migratietraject ook gelijk het design wilt aanpakken, want dat is eigenlijk een project op zichzelf.

Na het migratietraject

Voordat het migratietraject wordt uitgerold, moet het onderhoudsteam al genoeg weten van Magento 2 voor effectief onderhoud van het platform. Niet alleen de voorkant is anders, ook ontwikkelaars maken kennis met een nieuw systeem van ongekende mogelijkheden. Dat vraagt ook vast om aanpassingen. Handig om je collega’s daarop voor te bereiden met goede training, communicatie en projectbegeleiding. Daarmee neem je al je relevante collega’s mee in het traject en de gevolgen van de migratie.

Met Magento 2 heb je goud in handen. Je webshop is echt voorbereid op de toekomst. Zorg wel voor een gedegen inventarisatie, risico-analyse, een stap-voor-stap aanpak en helderheid over wie waar verantwoordelijk voor is. En vergeet het beheer niet! Zo heb je zicht op een succesvolle migratie.

Bekijk de webinar

Meer weten over trainingsaanpak, migratie-alternatieven, concrete resources en meer? Bekijk de webinar met Faruk Ashraf, projectmanager bij Smile.

Heb je interesse in het business partnerprogramma van Thuiswinkel.org? Word dan ook business partner en profiteer van voordelen zoals exclusieve toegang tot netwerkbijeenkomsten van Thuiswinkel.org, e-commerce onderzoeken en rapporten en exposure op de website van Thuiswinkel.org.

Word ook business partner