P2b-verordening volgende maand van kracht

Vrouw die online shopt

Eerder dit jaar hebben we al bericht over de platform-tot-bedrijfsverordening, de nieuwe Europese wetgeving die de samenwerking tussen platformen en retailers in goede banen moet leiden. Waar in maart een conceptwet werd gepubliceerd, is nu de definitieve versie vastgelegd. Deze P2b-verordening is al van kracht, maar platformen hebben nog een jaar de tijd om aan deze wetgeving te voldoen.

Online platformen en marktplaatsen vormen een steeds belangrijker onderdeel van de Europese e-commercesector. Ook binnen Nederland spelen zij een steeds grotere rol binnen online retail en daarbij kun je denken aan zowel Nederlandse partijen (zoals Marktplaats en bol.com) als internationale platformen als Amazon en AliExpress.

Wat is de P2b-verordening?

Om ervoor te zorgen dat er een gelijk speelveld blijft bestaan, waarin de marktplaatsen niet te veel macht krijgen over de retailers en merken die via deze platformen producten of diensten verkopen, heeft de Europese Unie deze P2b-verordening in het leven geroepen, die betrekking heeft op online platformen (zoals Amazon, Marktplaats, bol.com en VidaXL), app-stores (zoals Google Play, Apple App Store en Microsoft Store), sociale media voor bedrijven (zoals Facebook-pagina's en Instagram gebruikt door artiesten) en prijsvergelijkingstools (zoals Skyscanner en Google Shopping), en op de handelaren/bedrijven hierop. 

In de verordening staan regels opgenomen waarmee de samenwerking tussen platformen en de retailers en merken die hier gebruik van maken wordt gereguleerd. Hierbij kun je denken aan verplichtingen rondom ranking (verkopers moeten bijvoorbeeld worden geïnformeerd over hoe online platformen hun ranking kunnen beïnvloeden, bijvoorbeeld door het betalen van extra commissies), transparantie over verschillende behandelingen en data, en geschillenbeslechting. Daarnaast komt er een verbod op plotselinge, niet-onderbouwde accountschorsingen en zijn er nieuwe regels opgesteld rondom het beperken, opschorten of beëindigen van een account. Check ons eerdere artikel voor een uitgebreidere beschrijving van de nieuwe regels onder de P2b-verordening.

Platformen krijgen tijd om te voldoen

De P2b-verordening is inmiddels van kracht geworden en hier wordt in de toekomst ook op gehandhaafd. Om de platformen echter de kans te geven om hier goed op in te spelen, krijgen ze een periode van twaalf maanden de tijd om hun voorbereidingen te treffen, zodat zij in juni 2020 ook echt kunnen voldoen aan deze nieuwe wetgeving.

Meer weten?

Vincent Romviel

Heb je vragen over de P2b-verordening of andere gerelateerde onderwerpen, neem dan contact op met , jurist bij Thuiswinkel.org.