Bedien jouw bewuste klant door duurzaamheidskenmerken zichtbaar te maken

Blog van onze businesspartner Icecat

Logo Icecat

Steeds meer consumenten letten op duurzaamheid in hun aankoopgedrag. Als retailer is het daarom van belang om duurzaamheidskenmerken van producten zichtbaar te maken. Businesspartner Icecat biedt hiertoe een mogelijkheid. 

Icecat stelt productinformatie ter beschikking voor een groot aantal merken en leidende retailers in onder meer de tech-, fashion-, doe-het-zelf- en speelgoed-sector. Icecat ondersteunt GS1 in het verbeteren van datamodellen voor fashion (Fashionbase), doe-het-zelf en supermarkten. Duurzaamheidskenmerken blijken volgens onderzoek van Icecat gecorreleerd te zijn aan productpopulariteit: producten met een duurzaamheidskenmerk doen het circa 30% beter dan producten zonder.

Tal van keurmerken

Icecat ondersteunt ieder milieulabel en certificering zoals door merken gecommuniceerd. Keurmerken kunnen verplicht zijn door een overheid of vrijwillig. Voorbeelden van verplichte labels zijn de bekende EU-labels voor huishoudelijke apparaten en auto's. Dit keurmerk zegt iets over het energie- en eventueel waterverbruik van het product, maar zegt niets over de rest  van de levenscyclus (cradle-to-grave), zoals de winning en verwerking van de gebruikte materialen en transport. Voorbeelden van vrijwillige keurmerken zijn de GEN-labels (global ecolabelling network), zoals de Duitse Blauwe Engel, of onafhankelijke zoals Fair Trade Original, Global Organic Textile Standard, en EKO. GEN-standaarden dekken meestal meerdere milieucriteria af gedurende de gehele levenscyclus van een product. Ze zijn openbaar en transparant en worden veelal toegekend op basis van onafhankelijke accreditatie door derden.

Bekend is ook de Energy Star-rating van de Amerikaanse overheid, die een internationale norm is geworden en ook wordt uitgegeven door andere overheden, zoals Canada, de Europese Unie, de Europese Vrijhandelsassociatie, Japan, Zwitserland en Taiwan. Andere belangrijke keurmerken ondersteund door Icecat, zijn de Forest Stewardship Council (FSC) en het Program for the Endorsement of Forest Certification (PEFC). Beide betreffen keurmerken voor duurzame bosbouw, die aan houten en papieren producten worden gegeven.

Automatische check

In Icecat kunnen we elk keurmerk toevoegen. Ook merkspecifieke, hoewel deze in het algemeen weinig resoneren bij de consument. Het is een kwestie van het toevoegen van het logo en een bijbehorende kenmerkwaarde aan de datasheet. Zo lang het merk of de accrediterende instelling de informatie maar ter beschikking stellen.

We passen onze taxonomie voortdurend aan en voegen meer parameters toe die merken helpen om consumenten meer transparantie te bieden: hoe worden producten geproduceerd, welke toxines bevatten ze en wat is verbeterd? De meest essentiële groene functies zijn geüpgraded naar "zoekfilters", oftewel de attributen die worden gebruikt voor het zoeken en selecteren van een product. Projectgewijs, bijvoorbeeld in het EU-onderzoeksprojecten, werken we aan de verbetering van de inhoud van specificaties die gebruikt worden binnen footprint-calculatoren. Keurmerken die een database beschikbaar hebben koppelen we, zodat er – waar mogelijk - een automatische check is op de informatie van fabrikanten.

Op welke wijze komen duurzaamheidskenmerken terug in de Icecat database?

  • Als feature logo: het visuele duurzaamheidslogo
  • Als productspecificatie: bijv EnergyStar Ja/Nee
  • Als Reason To Buy: het logo met een relevante tekstuele beschrijving
  • Als zoekfilter: de productspecificatie die opgewaardeerd is tot verplicht veld

Meer weten?

Wil jij ook meer duurzaamheidskenmerken laten zien in je webwinkel en heb je hier vragen over? Neem contact op met Ellen de Lange, adviseur duurzaamheid bij Thuiswinkel.org . Of neem via deze link contact op met Icecat. Je kunt je ook gratis registreren voor Open Icecat via: https://nl.icecat.biz/nl/registration
Registreer je gratis