Marcelien Bos-De Koning: “Focus nu op dat wat je nu kunt aanpassen”

Marcelien Bos-De Koning

Tijdens het Thuiswinkel Ledenfestival op 13 juni in Nieuwegein sprak Marcelien Bos-De Koning, zeilster en winnares van een zilveren Olympische medaille. Ze beet het spits af met haar inspirerende verhaal over hoe zij zich samen met haar zeilteam voorbereidde op de Olympische Spelen. Lees hieronder wat het bedrijfsleven volgens ons kan leren van haar reis naar die podiumplek.

Wat heb je nodig om te winnen?

“Heb je je wel eens afgevraagd: wie ben ik?” begint Marcelien. “Veel mensen beantwoorden deze vraag door te delen wat zij allemaal hebben behaald en niet de persoonlijke kwaliteiten waarmee zij doelen kunnen bereiken.” En dat is waar het volgens Marcelien om draait. Door een doel vast te stellen en te bekijken welke kwaliteiten je al in huis hebt om dat doel te bereiken, worden ook de ontbrekende kwaliteiten zichtbaar. Dit gaf Marcelien het inzicht dat zij een tweede zeilster in haar boot nodig had om te kunnen winnen. Bedrijven kunnen op deze manier inzichtelijk maken welke kennis of kunde zij missen om hun doel te bereiken.

Kijk niet alleen naar het grote doel

“Wie denkt dat ons doel voor de Olympische Spelen het winnen van een gouden medaille was?” Meerdere handen worden opgestoken. “Alleen maar bezig zijn met een groot doel als het winnen van de Olympische Spelen zorgt ervoor dat je de stappen in het proces uit het oog verliest,” vertelt Marcelien. Het opbreken van je bedrijfsdoelen in kleinere stukken maakt ze behapbaar en zorgt dat je alle stappen in het proces kunt bekijken, beoordelen en belangrijker: aanpassen. Je verbetert je start, hijst een ander zeil en optimaliseert je boot voor de volgende wedstrijd. Na de race begint het proces weer opnieuw.

Het loopt nooit zoals gepland

Voordat je wijzigingen gaat aanbrengen binnen je bedrijfsprocessen, bereid je deze voor. Je denkt na over wat er beter moet, hoe je dit gaat aanpassen en wat het moet gaan opleveren. Toch loopt het eigenlijk nooit zoals gepland. De wind kan anders staan dan verwacht, de golven kunnen hoger zijn, of de route is gewijzigd. Deze onverwachte omstandigheden zorgen voor spanning. Maar tijden van stress zijn ook een signaal voor tijden van groei, aldus psychiater Abraham J. Twerski. Je stapt namelijk uit je comfortzone. Maar door uit je comfortzone te stappen word je weerbaar en krijg je meer zelfvertrouwen. En door dit te blijven doen, blijf je groeien en word je steeds succesvoller.

"Dus wat moet je doen om dit op te halen?"

Marcelien houdt haar zilveren medaille in de lucht. "Wat moet je doen om dit op te halen?" vraagt ze nogmaals wanneer niemand zich verroert. Uiteindelijk staat iemand op, loopt naar voren en pakt de medaille. En dat is precies waar ze op wachtte. Conclusie? "Doe het gewoon! Stap uit je comfortzone, probeer nieuwe dingen uit, vind verbeterpunten en laat je bedrijf groeien."

Meer inspiratie nodig?

Op 19 september vindt hét e-commercekennisevent Shopping Today plaats in DeFabrique in Utrecht. De dag zit vol interessante kennissessies en praktische cases op jouw niveau en interessegebied, zodat je voorbereid bent op de digitale toekomst. 

Reserveer nu je ticket >