Thuiswinkel Ledenfestival: “De e-commercebranche zet in op verduurzaming”

Foto van het ledenfestival

Tijdens het Thuiswinkel Ledenfestival kregen de leden van de belangenvereniging veel interessante informatie waarmee zij direct aan de slag konden om hun webwinkel nog succesvoller te maken. Naast verschillende keynotesprekers en presentaties van business partners, was er ook een slot waarin verschillende experts van Thuiswinkel.org het publiek bijpraatten over effectief verpakken, de nieuwe betaalwet PSD2 en duurzame bezorging.

Ellen de Lange, beleidsadviseur duurzaamheid en logistiek, nam als eerste het woord en vertelde over de essentie van goed verpakken. Momenteel valt er op dit gebied nog veel te winnen, aangezien er nog onnodig veel lucht wordt vervoerd en er te veel materiaal voor de verpakking wordt gebruikt. De laatste tijd is hier ook veel aandacht voor gekomen in de media, aangezien er steeds meer belang wordt gehecht aan duurzaamheid.

Reden genoeg voor Thuiswinkel.org om een kartrekkersrol op zich te nemen met als doel om verpakkingen en de e-commercebranche in zijn geheel verder te verduurzamen. Zo heeft de belangenvereniging in haar brancheverduurzamingplan verschillende doelstellingen opgesteld voor de periode 2018-2022, zoals het reduceren van de hoeveelheid lucht in pakketten in 2022 en het zoveel mogelijk weglaten van verzendverpakkingen.

Daarnaast heeft Thuiswinkel.org een handige handleiding voor duurzaam verpakken opgesteld. Hierin krijgt de lezer praktische tips over hoe je verpakkingen kunt verduurzamen en hoe je als retailer hiervan kunt profiteren.

Betalingsverkeer en PSD2

Vervolgens gaf Ellen het podium aan Just Hasselaar, die als beleidsadviseur digital transaction werkzaam is bij Thuiswinkel.org. Aan hem de schone taak om de nieuwe Europese betaalwet PSD2 uit te leggen aan de toehoorders. Just begon met een kort overzicht van de laatste ontwikkelingen binnen de wereld van online payments. Zo zorgen nieuwe technologieën voor veel innovaties. De mobiele telefoon bestaat al wat langer maar nu hij steeds betrouwbaarder en veiliger wordt, wordt hij ook steeds meer gebruikt voor online betalen. Daarnaast spelen het veranderende consumentengedrag en de regelmatig vernieuwde wet- en regelgeving een grote rol binnen de ontwikkeling van het betalingsverkeer.

Rondom de PSD2 heerst, zo vertelde Just, nog veel onduidelijkheid. De wet is in feite al ingegaan, maar er is nog onduidelijkheid aangezien er veel dingen verschillend te interpreteren zijn.

Wat wel duidelijk is, is dat 14 september een belangrijke dag is binnen de PSD2. Op deze datum kunnen andere partijen betaaldiensten aan gaan bieden (mits zij over een vergunning van De Nederlandsche Bank beschikken) en moeten online betalingen met een tweetrapsauthenticatie worden beveiligd. Dit laatste zal geen grote impact hebben op het Nederlandse betaallandschap, aangezien we met iDEAL al voldeden aan deze eis.

Wil je weten wat er onder PSD2 nog meer verandert en waar je als retailers aan moet voldoen en van kunt profiteren? Check dan de FAQ op de website van Thuiswinkel.org.

Bewust Bezorgd

Ten slotte nam Margreeth Pape het woord en zij sloot dit gedeelte van het Thuiswinkel Ledenfestival af met een presentatie over duurzaam bezorgen. Ze begon met de vraag wie van de aanwezigen al aan duurzaamheid werkt en daaruit bleek dat er op dit gebied nog veel te winnen valt.

Maar waarom is duurzaamheid eigenlijk zo belangrijk? Allereerst neemt de maatschappelijke druk steeds verder toe. In het klimaatakkoord van Parijs is afgesproken dat de aarde nog met maximaal twee gaden Celsius mag opwarmen tot 2050. Daarnaast liggen er ook veel kansen om nu met duurzaamheid aan de slag te gaan; retailers kunnen zich er nu nog mee onderscheiden en een voortrekkersrol nemen, terwijl er binnenkort wetten voor komen en iedereen eraan moet voldoen.

Thuiswinkel.org wil haar leden hier graag bij helpen en is daarom op verschillende vlakken bezig met duurzaamheid. Een van haar belangrijkste initiatieven op dit gebied is Bewust Bezorgd, een tool waarmee de impact van de bezorging van pakketjes kan worden berekend. Wil je als online retailer meehelpen aan een duurzame toekomst, meld je dan snel gratis aan bij dit mooie initiatief.

Meer weten?

Wil je meer weten over deze of andere onderwerpen waar Thuiswinkel.org zich voor inzet? Neem dan contact met ons op via of schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief