Weg met die grote doos

stapel dozen

Online winkelen, voor mij is het ideaal. Mijn nieuwe jurkje en die leuke schommel als cadeautje voor mijn nichtje worden tegelijk in hetzelfde busje aan huis bezorgd. Dat scheelt een hoop tijd en ergernis in drukke winkels en op volle parkeerplaatsen én een ritje naar de stad en de bouwmarkt.

Maar er kwam wel een ergernis voor in de plaats: dozen. Al die verpakkingen die ik meteen verwijder en hop de papiercontainer in gooi. Als dat nog past tenminste. Bij de spullen die ik koop let ik er altijd op of het duurzaam gemaakt is, maar vervolgens wordt het in een verpakking geleverd die ik na één keer gebruik meteen weer weg moet gooien.

Die verpakking zit er natuurlijk niet voor niets om; het product mag onderweg niet beschadigen. Gelukkig gaan webwinkels steeds bewuster met hun verpakkingen om. Denk hierbij aan milieuvriendelijkere verpakkingsmaterialen, luchtreductie, hersluitbaarheid van de verpakking en het gebruik van monomaterialen die goed te recyclen zijn. De grote webwinkels pakken bijvoorbeeld in met verpakkingsmachines, die de dozen in hoogte op maat snijden, waardoor er minder lucht wordt vervoerd. Ook voor kleinere volumes komen er nu (semiautomatische) machines op de markt.

In de toekomst zullen we nog een stapje verder gaan: naar de herbruikbare verpakking. Zakken of kratten die na gebruik weer terug het distributieproces in gaan. Dit vergt aanpassingen in het logistieke proces, maar de eerste pilots worden al door Thuiswinkel.org met vervoerders en webwinkels opgezet.

Wil jij ook aan de slag met duurzaam verpakken? “Goed Verpakt: de Handleiding Duurzaam Verpakken voor de e-commercesector” helpt jou op weg om de juiste oplossingen voor je webwinkel te vinden. Je downloadt hem via www.thuiswinkel.org/duurzaamverpakken.