KTBA: “Regelgeving omtrent productinformatievoorziening is complexer dan je denkt”

Bas van Driel van KTBA

In de retailsector geldt een complexe wet- en regelgeving wat betreft productinformatievoorziening voor zowel levensmiddelen als andere fast-moving consumer goods (FMCG). Veel webshops hebben deze kennis niet in huis en voldoen daardoor vaak niet aan deze regelgeving. Sinds kort wordt er strenger gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, wat prioriteit geeft aan compliance. We spreken hierover met Bas van Driel, business unit manager bij onze business partner KTBA.

Waarom is het voor online retailers belangrijk om compliant te zijn?

"Compliant zijn voorkomt niet alleen boetes, het biedt meer rust en voorspelbaarheid binnen je organisatie. Door er van tevoren voor te zorgen dat je je zaken netjes op orde hebt, voorkom je een crisis achteraf. Incomplete productinformatie kan bijvoorbeeld ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van een consument."

Wat is volgens jou de grote uitdaging?

"Veel webshops weten niet dat de geldende regelgeving voor het verstrekken van productinformatie erg complex is. Er zijn specifieke regels voor het informeren over allergenen, additieven en voedingswaarden, het doen van claims en het gebruik van waarschuwingssymbolen op bijvoorbeeld reinigingsmiddelen. Een andere uitdaging voor webshops ligt bij het vertalen van productinformatie. Vaak wordt hiervoor Google Translate ingeschakeld, wat helaas niet voor de juiste informatie zorgt. Kennis van (internationale) wetgeving is nodig om productinformatie op de juiste wijze te vertalen. Kortom: er zijn nog veel verbeteringen mogelijk en noodzakelijk bij webshops om daadwerkelijk compliant te zijn."

Welke adviezen zou je online retailers mee willen geven?

"Allereerst is het belangrijk dat je controleert dat de productinformatie op de verpakking van een product ook overeenkomt met de informatie die je op je webshop weergeeft. Daarnaast is het belangrijk dat de productinformatie op de juiste manier vertaald wordt, dus niet via Google Translate of een vertaalbureau zonder juridische kennis. Het vergt kennis en expertise om compliant te zijn en daarom is het belangrijk om deze in huis te halen. Dit kan bijvoorbeeld door een medewerker op te leiden of door een extern bedrijf zoals KTBA in te huren."

Hoe kan KTBA online retailers daarbij helpen?

"Wij kunnen ervoor zorgen dat de informatie die online retailers tonen in de webshop voldoet aan internationale wetgeving. Daarnaast kunnen we ook zorgen dat de claims die de online retailer doet voldoen aan de regelgeving die hiervoor geldt. Soms zijn bedrijven zich er niet van bewust dat ze een claim doen met een bepaalde marketingtekst of het tonen van een afbeelding, waardoor je een verkeerde boodschap over kan brengen naar de consument."

Op welke aspect van KTBA ben je het meest trots?

"Ik ben het meest trots op de mensen die bij KTBA werken: gedreven, kwaliteitsgericht en flexibel. We gaan niet voor een quick win, maar willen kwalitatief goed werk leveren. Bovendien durft het bedrijf risico’s te nemen. We durven te investeren in iets wat we belangrijk vinden, ook wanneer dit ons op korte termijn niets oplevert."

Waarom is KTBA business partner geworden van Thuiswinkel.org?

"We willen onze dienstverlening verder uitbreiden voor de internationale en online retailers. We zien dat er nog veel verbeteringslagen te maken zijn bij online retailers. Dat is waar wij onze toegevoegde waarde kunnen bieden. Bovendien is Thuiswinkel.org toonaangevend in de e-commercebranche en kunnen we zo het belang van compliance in de voedingsmiddelenbranche verduidelijken."

Live webinar: Een beter imago en een hogere conversie met online productinformatie, hoe doe je dat?

Consumenten kopen levensmiddelen steeds vaker online. Dat is gunstig voor jou als online aanbieder van levensmiddelen! Maar weet je dat goede productinformatie belangrijk is voor het vertrouwen dat een klant heeft in jouw webshop? Dat juiste productinformatie dus invloed heeft op jouw imago? Maar wat is nou goede productinformatie voor levensmiddelen? Om imagoschade te voorkomen wil je natuurlijk voldoen aan de wetgeving die voor productinformatie geldt. Ben je niet goed bekend met deze regels of vind je het lastig deze toe te passen? Volg dan dit gratis webinar op donderdag 28 november 11:00 uur