De EU maakt digitaal betalen sneller, veiliger en makkelijker

Just Hasselaar met het woordje blog in de rechterbenedenhoek

Wie aan Europa denkt, denkt misschien niet zo snel aan betalen en online winkelen. Toch is de Europese Unie essentieel voor een bloeiende e-commercesector. De aan- én verkopen vanuit en naar andere landen groeien immers jaar op jaar. De natuurlijke afzetmarkt van Nederlandse webwinkels is niet beperkt tot onze kleine ingepolderde postzegel, maar beslaat de hele Unie. En wie online koopt en verkoopt, moet gemakkelijk grenzeloos kunnen betalen en geld kunnen ontvangen. Op een betaalbare, snelle en betrouwbare manier.

Op het gebied van betalingsverkeer is de EU baanbrekend geweest met het doorbreken van het monopolie van de banken op de betaalrekening. PSD2 maakt het mogelijk voor derden om met jouw uitdrukkelijke toestemming je rekeninginformatie te gebruiken. Dit kan eng klinken maar als je er goed over nadenkt, is het een logische stap in de ontwikkeling van de data-economie. Zeker na de invoering van de AVG bepaal jij als consument wat er met je data gedaan kan worden en onder PSD2 mag je nu ook bepalen wie dat doet. Want aan een betaalrekening ontkom je niet meer en die gegevens kunnen enorm waardevol voor je zijn. Zolang je maar bewust bent van wat je met wie deelt. Net zoals op je socials.

Meer over de Europese Parlementsverkiezingen

Europese vlagDe Europese Verkiezingen en de richting die de EU hierna opgaat, zijn van groot belang voor de Europese (en daarmee Nederlandse) e-commercesector. Daarom komen er deze periode relevante blogs en artikelen over de belangrijkste thema's op onze website te staan. Je vindt deze op onze speciale pagina over de Europese Parlementsverkiezingen.

Identificatie en betalen

PSD2 is ook verantwoordelijk voor het (soms) gevreesde afdwingen van een sterke klantauthenticatie (strong customer authentication, SCA). Dit houdt in dat een betaling gepaard moet gaan met twee-factor-authenticatie. Vele retailers, vooral in landen waar men hier minder bekend mee is, maken zich zorgen over de impact hiervan op de klantreis en de conversie. In Nederland zal deze impact waarschijnlijk van korte duur zijn, want de consument schakelt snel en de techniek staat niet stil. Zo mag er ook gebruik worden gemaakt van biometrie, waardoor het gebruik van de smartphone nog belangrijker zal worden. Daarnaast hebben we in Nederland sowieso al minder last van de impact van SCA, aangezien ons belangrijkste online betaalmiddel iDEAL nu al aan de nieuwe regels voldoet.

Maar ook het betalen zelf gaat veranderen. Samen met een groot aantal landen (helaas doen nog niet alle EU-landen mee) staan we aan de vooravond van instant payments, oftewel het directe betalen. Hoe mooi is het dat je dankzij PSD2 straks als webwinkelier via de rekeninginformatie van een buitenlandse klant niet alleen veel over hem weet, maar dat zijn betalingen ook meteen worden voldaan? Je hoeft dan dus niet meer in enige onzekerheid te wachten en ook de kosten dalen significant. Geld overmaken gaat snel en goedkoop, dus het pakket kan dan met een gerust hart op de bus naar het buitenland worden gedaan.

Digitale interne markt

De laatste tijd heeft de EU laten zien niet alleen een regelmaker te zijn. Via grote onderzoeken en flinke boetes weet de industrie nu ook dat de digitale interne markt een feit is (al moet deze nog wel verder worden geoptimaliseerd). Zo heeft Mastercard laatst een fikse boete gekregen omdat het bedrijf zijn retailers ervan weerhield om over de grens goedkopere contracten te zoeken. En ook partijen als Google en Facebook moeten vaak diep in de buidel tasten wegens marktmisbruik. Zelf hoop ik dat de EU Apple gaat dwingen om haar NFC-chip open te zetten voor derden, maar dat is nog even afwachten ...

De EU is voor betalingen en identificatie binnen de retailsector dus van groot belang. De gedeelde regels en betaalsystemen komen zowel de consument als de retailer ten goede. De veiligheid gaat omhoog waardoor de fraudekostenpost daalt en tegelijkertijd wordt betalen binnen de EU via instant payments naar het buitenland nog sneller en gemakkelijker. Hopelijk kan de EU deze digitale koers ook na de verkiezingen door blijven zetten.

Auteur: Just Hasselaar 

Just HasselaarJust Hasselaar is beleidsadviseur digital transactions bij Thuiswinkel.org. Voor vragen over deze blog en andere kwesties rondom digital transactions, kun je hem bereiken via .