Het gelijke speelveld van de Europese pakketbezorging

Blog van Margreeth Pape

Het aantal pakketten uit het buitenland neemt jaarlijks toe en uit ons eigen Cross-borderonderzoek bleek al dat Nederlandse e-shoppers China als populairste winkelbestemming hebben. Dit komt grotendeels omdat de artikelen die hiervandaan komen altijd goedkoop op de Nederlandse markt konden worden gezet. Gelukkig is hier vanuit Brussel intussen een stokje voor gestoken.

De reden waarom Chinese webwinkels hun producten zo goedkoop aan de man konden brengen, ligt namelijk aan het feit dat China wordt gezien als een onderontwikkeld land, waardoor ze tegen gereduceerd tarief post in Nederland konden laten bezorgen. De afgelopen jaren werd deze regel veelal ingezet voor e-commerceleveringen, waarbij veel pakjes onder de twee kilogram konden worden bezorgd tegen hele lage kosten.

Dit leidde uiteraard tot oneerlijke concurrentie ten opzichte van Nederlandse partijen, die (vaak) hogere kosten betaalden voor binnenlandse zendingen. Deze gouden tijden voor de Chinese webshops zijn echter voorbij, want mede dankzij de lobby van Ecommerce Europe (de Europese koepelorganisatie waar wij als Thuiswinkel.org lid van zijn) is er inmiddels onderscheid gemaakt tussen brieven, commerciële post en koopwaar (pakjes) en moet er voor de pakjes nu een hoger (en eerlijker tarief) worden betaald. 

Meer over de Europese Parlementsverkiezingen

Europese vlagDe Europese Verkiezingen en de richting die de EU hierna opgaat, zijn van groot belang voor de Europese (en daarmee Nederlandse) e-commercesector. Daarom komen er deze periode relevante blogs en artikelen over de belangrijkste thema's op onze website te staan. Je vindt deze op onze speciale pagina over de Europese Parlementsverkiezingen.

Wel of geen btw?

Een ander probleem dat momenteel speelt op het gebied van cross-border logistiek is de btw. Momenteel worden producten met een lage waarde vrijgesteld van deze belasting, ook iets waar door Chinese webwinkeliers goed gebruik van werd gemaakt. Zij verstuurden namelijk veel artikelen met een waarde van onder de € 22,00, met als gevolg dat er geen btw over betaald hoefde te worden.

Vanaf 2021 wordt deze regel echter afgeschaft, zodat ook voor producten met een lage waarde btw moet worden afgedragen. Hierdoor worden geïmporteerde producten duurder en is de kans aanwezig dat de import vanuit Azië zal afnemen. Als reactie op deze wetswijziging is de verwachting echter dat Chinese partijen hun goederen dan gaan opslaan binnen de EU. Hierdoor worden deze goederen geïmporteerd onder de reguliere douaneprocedure. De vraag is of dit wenselijk is voor Europese webwinkels, aangezien Chinese aanbieders dan in staat zijn om hun producten sneller te leveren. Vanuit Thuiswinkel.org en Ecommerce Europe blijven we dan natuurlijk in de gaten houden of deze concurrentie dan eerlijk zal blijven verlopen.

Meerdere vervoerders, één pakketlabel

Een aantal jaar geleden heeft Ecommerce Europe hard gewerkt aan de ontwikkeling van een gestandaardiseerd pakketlabel, wat de internationale pakketstromen moet gaan vergemakkelijken. Momenteel worden pakketten die over de grens gaan nog herlabeld (iedere vervoerder plakt zijn eigen label op het pakket), waardoor ze lastig traceerbaar zijn voor zowel de retailer als de consument. Dit geldt overigens niet alleen voor internationale leveringen, want ook in het geval van binnenlandse leveringen is het op deze manier niet gemakkelijk om pakketten af te geven aan andere (lokale) logistieke dienstverleners. Daarnaast zijn in het geval van retouren consumenten nu ook nog afhankelijk van een specifieke dienstverlener waar het pakket moet worden afgegeven.

Het gebruik van een gestandaardiseerd pakketlabel zal dit allemaal vergemakkelijken. Het label is nu al beschikbaar, maar er vindt nog een discussie plaats over de technische specificaties zoals de datauitwisseling tussen de verschillende partijen. Zodra deze zijn opgelost, wordt het standaardpakketlabel zo snel mogelijk in de praktijk gebracht.

Ten slotte wordt er momenteel bekeken of het mogelijk is om bruggen te slaan tussen Europa en onderontwikkelde landen in bijvoorbeeld Afrika of Latijns-Amerika. Door de logistiek tussen Europa en deze continenten te verbeteren, zullen deze markten beter bereikbaar zijn voor de Europese retailers.

Al met al heeft de Europese Unie dus een belangrijke positie voor het versterken van de positie van Europese webwinkeliers. De aanstaande verkiezingen gaan laten zien welke richting de Europeanen op willen en in hoeverre we als continent de concurrentie met andere landen als de Verenigde Staten en China op het gebied van logistiek aan kunnen gaan.

Meer weten?

Margreeth PapeWil je meer informatie of heb je vragen over (e-commerce)logistiek of relevante onderwerpen? Neem dan contact op met Margreeth Pape (), beleidsadviseur duurzaamheid en logistiek bij Thuiswinkel.org.