15 april 2019

Hoe doorgrond je grote hoeveelheden data en informatie?

Interview met business partner Experian

Herman Peeters

Een belangrijke trend in de e-commercesector is het analyseren en inzetten van data. Werken met data kan een grote uitdaging zijn als je niet weet waar je mee bezig bent. Business partner Experian is een wereldwijde informatiedienstverlener die onder andere bedrijven helpt bij het nemen van slimmere beslissingen, en groei- en kredietverstrekkers bij het voorkomen van identiteitsfraude en -misbruik. En dat alles gebaseerd op data. We spreken met Herman Peeters, Senior Global Consultant bij Experian.

Welke trends zie je op korte en lange termijn in de markt?

“Ondanks een vastberaden streven naar verbetering van de klantervaring (het vergroten van het vertrouwen en de tevredenheid), wordt de helft van alle bedrijven in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) nog steeds uitgedaagd door de stijgende kosten van klantacquisitie, cost-to-serve, retentie en de impact van dubieuze debiteuren. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van Experian, uitgevoerd door Forrester Consulting.”

“Data-analytics is een trend die in populariteit toeneemt. Vier van de vijf CEO’s zien in hoe belangrijk data, analytics en artificial intelligence (AI) zijn voor de groei van hun bedrijf. In het komende jaar zal de focus van hun investeringen dan ook op deze gebieden liggen om zo sneller, betrouwbaarder en beter geïnformeerd beslissingen te nemen. Nederlandse CEO’s realiseren zich ook hoe belangrijk analytics en AI zijn voor de groei van hun bedrijf in de huidige competitieve markt. Zo gelooft 63% van de Nederlandse respondenten dat investeringen in big-data-technologie en -systemen belangrijk zijn. Desondanks heeft slechts een kleine meerderheid (57%) van de respondenten afgelopen jaar zijn investeringsbudget verhoogd en tien procent van de ondervraagden verlaagde zelfs zijn budget.”
“Bedrijven van elke omvang realiseren zich maar al te goed dat ze over een zo groot mogelijke database, en ook over de benodigde analytische kracht moeten beschikken om de benodigde inzichten te verkrijgen en zo klanten goed van dienst te zijn. Als strategische partner helpen we klanten wereldwijd dagelijks bij dit soort belangrijke uitdagingen.”

Wat is volgens jou de grootste online uitdaging?

“Wat mij betreft zijn er twee grote uitdagingen: fraude en het onboardingproces van nieuwe klanten. E-commercehandel heeft de manier waarop consumenten omgaan met bedrijven veranderd, er heeft een verschuiving plaatsgevonden van face-to-facetransactie naar een anonieme relatie op basis van vertrouwen. Het vertrouwen van consumenten is online soms moeilijk te winnen en kost vaak veel tijd. Het ontstaat wél wanneer bedrijven een veilige omgeving én een goede klantervaring bieden. Uit het Global Identity and Fraud Report van Experian blijkt dat 65% van de Nederlandse consumenten veiligheid als het belangrijkste onderdeel van hun online ervaring beschouwt, gevolgd door gebruikersgemak (30%).”

“Hoewel bedrijven vaak in het ene element hebben geïnvesteerd ten koste van het andere, verwachten consumenten wereldwijd zowel een veilige omgeving als gebruikersgemak. 74% van de Nederlandse consumenten is zelfs bereid om meer persoonlijke gegevens te delen met organisaties waarmee ze online communiceren, vooral wanneer ze een voordeel zien, zoals meer online veiligheid en gebruikersgemak.”

Wat kan Experian betekenen voor online retailers?

“Om te concurreren in de moderne economie moeten bedrijven snel een breed scala aan data-assets kunnen inzetten en begrijpen. Daarnaast is het van belang dat ze hun markt bijbenen en consequent resultaten leveren die aansluiten op de verwachtingen van hun klanten. Als strategische partner helpen we onze klanten wereldwijd continu om deze kritische uitdagingen te tackelen. Door bedrijven te helpen grote hoeveelheden data om te zetten in slimme, bruikbare inzichten, en door gebruik te maken van machine learning- en artificial intelligence-technologieën, stellen we onze klanten in staat concurrentievoordelen te behalen en de best mogelijke resultaten te genereren.”
“Geen enkel ander bedrijf biedt de services en tools die Experian biedt. Deze zijn speciaal ontwikkeld om bedrijven te helpen om consumenten door de volledige, op maat gemaakte customer journey te leiden. We zorgen ervoor dat consumenten op het juiste moment de juiste boodschap ontvangen. Dit doen we in online omgevingen om de order-to-cash-cycle te optimaliseren, een uitstekende klantervaring te behouden en in controle te blijven van het betalingsrisico. Bovendien ondersteunen onze geanonimiseerde data en analytics bij het aanbieden van de juiste betalingsopties en helpen ze om binnen de hele order-to-cash-cycle verschillende soorten communicatie te leveren.”

Op welke dienst ben je het meest trots?

“Elke dag helpen onze data- en analytics-tools en -services bedrijven om op nieuwe, krachtige en betekenisvolle manieren inzicht te krijgen in de enorme hoeveelheid data en informatie die tegenwoordig beschikbaar zijn. En daar zijn we erg trots op. We verzamelen, analyseren, combineren en verwerken geanonimiseerde data om bedrijven te helpen de behoeften van hun klanten beter te begrijpen en aan deze behoeften te voldoen. Daarnaast helpen wij consumenten toegang te krijgen tot de benodigde financiële diensten, en hun identiteit – en dus privélevens – te beschermen. En dragen we bij aan de bloei van economieën en maatschappijen. Bijvoorbeeld door bedrijven het juiste platform (Experian Ascend) te bieden om betere en minder subjectieve beslissingen te nemen, zonder de ondersteuning van een dataspecialist.”

Wat is Experian Ascend?

Experian Ascend is een volledig geïntegreerd data- en analytics-platform. De oplossing is geïntroduceerd op een moment dat nieuwe, opkomende databronnen, geavanceerde analytics, inzichten en digitale transformatie bij veel beslissers top-of-mind zijn. Toch toont onderzoek van Experian aan dat 40% van de organisaties beslissingen nog steeds baseert op subjectieve meningen. Daarnaast is minder dan een derde van mening dat analytics effectief is in te zetten om bruikbare inzichten uit geanonimiseerde data te halen.”

“In een markt die voortdurend verandert door concurrentiedruk en nieuwe regelgeving, worden snelle en juiste beslissingen die bedrijven vooruit helpen steeds belangrijker. Met Ascend nemen bedrijven snellere, betrouwbaardere beslissingen gebaseerd op diepgaande inzichten.”

Waarom is Experian business partner geworden van Thuiswinkel.org?

“Als business partner van Thuiswinkel.org krijgen we de kans om best practices uit de e-commercesector uit te wisselen. Het helpt ons ook de behoeften van retailers te identificeren en aan de hand daarvan nieuwe oplossingen te ontwikkelen. De samenwerking is de reden dat we in hoge mate kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van online oplossingen voor e-commerce.”

Kun je een paar praktische tips geven voor online retailers?

“Kijk eens naar de meest succesvolle online retailers. Bijvoorbeeld Amazon, Alibaba, FNAC, Zalando Lounge en Vente-privee. Allemaal hebben ze één ding gemeen: ze zetten hun klant centraal bij alles wat ze doen. Hun websites zijn intuïtief, gemakkelijk te navigeren, zeer gebruiksvriendelijk en zorgen ervoor dat gebruikers snel en soepel van de winkel naar de winkelmand kunnen. Het toont aan dat elke investering in de digital journey, analytics en machine learning het waard is.”

Word ook business partner van Thuiswinkel.org!

Business partners van Thuiswinkel.org zijn dé bedrijven die samen met ons werken aan een sterke en gezonde e-commerce branche. Als business partner profiteer je van vele voordelen:

  • Vertrouwen van klanten
  • Exclusieve toegang tot netwerkbijeenkomsten van Thuiswinkel.org
  • E-commerce onderzoeken en rapporten
  • Exposure op de website van Thuiswinkel.org
  • Thuiswinkel Business Partner Reviews

Word ook business partner