1 april 2019

Groter bereik dankzij toegankelijke website of webshop

vier logo's van beperkingen: rolstoel, gebarentaal, braille, blindengeleidestok

Wist je dat 20% van de mensen moeite heeft met het gebruik van websites en webshops. Dit zijn vooral blinden, slechtzienden, dyslecten en mensen die om wat voor reden dan ook geen muis kunnen gebruiken. Met een aantal aanpassingen aan jouw webshop bereik je deze (potentiële) klanten.

Als een website of webshop goed toegankelijk is, wordt de tekst bijvoorbeeld goed (en in de juiste volgorde) herkend door voorleesapparatuur. Voor slechtzienden is er genoeg contrast en werkt vergrotingssoftware. Mensen die de muis niet kunnen gebruiken, kunnen met de toetsen door de website te navigeren. Een goed toegankelijke website is bovendien:

  • beter vindbaar door Google (waardoor je meer bezoekers krijgt);
  • gebruiksvriendelijk voor iedereen;
  • technisch optimaal, dus snel, ook bij traag internet;
  • beter bruikbaar op smartphones en tablets.

Hoe pas je je website aan?

Voor sommige aanpassingen heb je je webbouwer nodig. Met andere tips kun je zelf aan de slag en morgen al een verschil maken. Enkele tips waar jij direct mee aan de slag kunt:

  • Kies de juiste kleuren en zorg voor genoeg contrast. Er moet een duidelijk verschil zijn tussen tekstkleur en achtergrond. Tekst over een afbeelding heen is niet zo handig, want lastig leesbaar.
  • Geef afbeeldingen een alt-tekst. Die tekst wordt namelijk voorgelezen door voorleessoftware. In de meeste cms’en kan dat vrij gemakkelijk. Zorg ook dat afbeeldingen een duidelijke titel hebben voordat je ze upload in je cms.
  • Maak hyperlinks begrijpelijk. ‘Klik hier’ is onduidelijk, gebruik een heldere omschrijving zoals ‘download de pdf’ of ‘ga naar de website’.
* Door: Mikkie Hogenboom, contentmanager