Sendcloud: “Wordt ‘binnen 12 uur bezorgd’ de nieuwe standaard voor webshops?”

Gepubliceerd op: 29 maart 2019
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Geschreven door
Logistiek En Retouren Pakketvervoer

Dat ‘binnen 12 uur bezorgd’ de standaard gaat worden voor veel webshops lijkt nu nog erg onwerkelijk. Toch kunnen we wel degelijk onze borst natmaken. Bij Sendcloud voorspellen we dat het binnen nu en vijf jaar toch echt heel normaal is dat een pakketje nog dezelfde dag kan worden geleverd. De reden? De consumentenverwachting verandert!

‘Vandaag besteld, vandaag in huis!’

Vijftien jaar geleden zat niemand te wachten op een mobiele telefoon. Wel hadden we de behoefte om snel en eenvoudig met elkaar te kunnen communiceren. Ditzelfde geldt voor steeds sneller wordende bezorging. Zodra consumenten kennismaken met een beter alternatief, verandert hun verwachting en passen ze hun gedrag aan. Steeds meer consumenten maken kennis met de, in Nederland inmiddels bekende, same day delivery. Zo heeft Coolblue de VandaagNog-service in de afgelopen jaren teruggebracht van €15,- naar €4,95 en kun je bij bol.com een uitgebreid aanbod Select-artikelen nog dezelfde dag laten bezorgen.

Het Amazon Prime-effect

Om een voorspelling van de toekomst van de Nederlandse e-commercemarkt te krijgen, kunnen we het beste kijken naar de US en UK. Op het gebied van e-commerce-ontwikkeling liggen deze markten ver voor op Nederland. In een continue strijd om concurrerend te blijven, bepalen de retailgiganten in toenemende mate de verwachting van de consument.

Eén van de grootste veranderingen van de afgelopen jaren in de US en UK is de komst van Amazon Prime, de supersnelle bezorgservice van het grootste e-commercebedrijf ter wereld. Volgens het rapport “The Future Shopper” (door Salmon, a Wunderman Commerce Company) heeft de komst van Amazon Prime er in de US en UK voor gezorgd dat de consumentenverwachting en daarmee ook de markt drastisch is veranderd.

Consumentengedrag veranderd

Wanneer het verwachtingspatroon verandert, gaan consumenten op een andere manier online winkelen. Ze raken gewend aan snellere levering en stellen hierdoor het aankoopmoment uit. Ditzelfde hebben we zien gebeuren met next day delivery. Snellere bezorging brengt op die manier de online én offline ervaring steeds dichter bij elkaar.

Wat is de huidige consumentbehoefte?

Kieskeurig.nl deed onderzoek naar de consumentbehoeften rond same day delivery op dit moment. Volgens dit rapport heeft 14% van de Nederlandse consumenten al ervaring met same day delivery en heeft 54% van de consumenten interesse in bezorging op dezelfde dag. Hiervan is slechts 15% bereid om er meer voor te betalen en dus 39% alleen geïnteresseerd wanneer het een standaard verzendoptie is.

Koplopers bepalen de consumentenverwachting

Same day delivery wordt vaker haalbaar en webshops die voldoende capaciteit hebben, bieden het meer en meer aan als verzendoptie in hun check-out. De consument wil zijn order het liefst zo snel mogelijk in huis hebben, maar dat houdt niet per definitie in dat shoppers de snelste bezorgoptie kiezen. Het is namelijk ook belangrijk om te weten of je het pakket wel in ontvangst kunt nemen.

Zoals eerder aangegeven betekent dit niet dat consumenten in de toekomst niet vaker voor same day delivery gaan kiezen. Ze gaan namelijk hun shopgedrag aanpassen en het aankoopmoment uitstellen.

Wat vindt de consument nu echt belangrijk?

Met name jonge mensen hebben behoefte aan snelle levering. Oudere mensen hebben juist weer meer behoefte aan levering op afspraak. Volgens het onderzoek van Kieskeurig.nl is same day delivery voor alle veertien door hun onderzochte productgroepen interessant. Slechts bij drie categorieën was de interesse flink minder: Sport (75% is niet geïnteresseerd), Tuin & Klussen (57% niet geïnteresseerd) en Auto & Fiets (55% niet geïnteresseerd).

Bezorgkosten blijven voor bijna iedere leeftijdsgroep het allerbelangrijkst, behalve voor de 18-tot-24-jarigen. Van deze groep is maar liefst 30% bereid extra te betalen voor same day delivery.

Kosten blijven grootste uitdaging

Vandaag de dag zijn er al veel same day delivery-aanbieders uit de grond gestampt, maar vrijwel al deze partijen zijn ook net zo hard weer teruggeduwd. Het is op dit moment nog moeilijk winstgevend te worden. De kosten voor same day delivery liggen een stuk hoger, dan voor andere verzendopties.

Same day delivery-zendingen worden nu nog vaak vervoerd in halflege pakketbusjes, omdat het als aanvullende bezorgoptie in de check-out wordt aangeboden. Aangezien 75% van de verzendkosten bestaat uit arbeid, zorgt dit voor een flinke stijging van de kosten.

Hierdoor is het voor kleinere webshops moeilijk om same day delivery aan te bieden. Ze versturen namelijk niet voldoende pakketten voor gratis pick-ups en kunnen minder efficiënt werken wanneer ze meerdere inpakmomenten op een dag hebben.

Naarmate de e-commercemarkt zich verder ontwikkelt en het aantal pakketzendingen toeneemt, worden de kosten van 12-uurs-levering lager. Trends die hieraan bijdragen zijn:

  1. Toenemende verstedelijking en bezorging per fiets.
  2. De introductie van zelfrijdende (autonome) voertuigen.
  3. En de ontwikkeling van slimme verzendintegraties.

Voorspelling: Het is slechts een kwestie van tijd

Consultancybureau McKinsey & Company deed onderzoek naar de ontwikkeling van same day delivery en verwacht dat in 2025 22% van de pakketten nog dezelfde dag wordt bezorgd.

De groei van de e-commercemarkt in combinatie met de hierboven genoemde trends gaan ervoor zorgen dat het bezorgproces sneller en efficiënter wordt. En we kunnen dus stellen dat:

  • meer webshops same day delivery gaan aanbieden;
  • steeds meer consumenten voor de snellere verzendoptie kiezen;
  • het verwachtingspatroon van de consument verandert;
  • en de druk op andere webshops groter wordt om hetzelfde aan te bieden.

‘Binnen 12 uur bezorgd’ is nu nog een premium verzendoptie, maar vroeg of laat verandert dit in een verzendoptie die standaard wordt aangeboden in de check-out van veel webshops.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp