22 maart 2019

“Webshop is een must voor b2b”

Whitepaper van business partner Smile

b2b e-commerce challenges

Online b2b-spelers zien hun omzet vijf keer sneller groeien dan die van hun offline concurrenten. Dat geeft Smile, business partner van Thuiswinkel.org, aan in een whitepaper die ze onlangs hebben uitgebracht. Ook vermelden ze dat 74% van de b2b-inkopers aangeeft dat het makkelijker is om te kopen van een webshop dan van een accountmanager en dat inkopers vaak basisinformatie – bijvoorbeeld over technische ondersteuning (59% van de inkopers), prijzen (57%) en productreviews (43%) – missen op websites.

Ook in de b2b-markt verandert er veel online, aldus Smile. Nieuwe businessmodellen en verkoopmogelijkheden komen op en de customer journey is heel anders dan een paar jaar geleden. De traditionele verkoopmodellen (denk aan AIDA) gelden inmiddels al lang niet meer. Iedere inkoper heeft zijn eigen customer journey en gebruikt zijn eigen media en devices om zich te oriënteren en aankopen te doen.

Toegevoegde waarde

Elke b2b-klant heeft een eigen profiel en dus ook eigen verwachtingen voor online aankopen. Het is voor b2b-verkopers een uitdaging om toegevoegde waarde te leveren. Die mogelijkheden zijn er natuurlijk wel, bijvoorbeeld met just-in-time-levering, extra services of concurrerende prijzen.

Waar volgens Smile het verschil zit tussen b2b en b2c, is dat er in b2b zaken worden gedaan met een kleinere groep klanten, en dat het daarom dus belangrijker is om producten en service af te stemmen op de mensen die je voor je hebt. Op die manier worden er meer strategische partnerships gevormd.

Meer weten?

Download het volledige rapport voor meer informatie over de b2b-markt. Of neem contact op met Nancy Joseph, b2b-relatiemanager bij Thuiswinkel.org, via .