19 maart 2019

Welk webshopplatform past het best bij jouw wensen?

Vinger wijst naar webshop op tablet

Het blijft lastig om het juiste softwareplatform en -leverancier te kiezen, zowel voor beginnende als voor doorgewinterde webshopeigenaren. Er moet namelijk rekening worden gehouden met tal van uiteenlopende criteria. Wij helpen je hierbij graag op weg.

Wat in onze ogen een uiterst belangrijk criterium is bij de keuze voor een e-commerceplatform, is de match tussen jouw webwinkel en de leverancier. Met andere woorden, past de grootte van de leverancier en oplossing bij de omvang van jouw bedrijf. Daarbij moet je denken aan de professionaliteit, flexibiliteit en het kostenniveaus binnen de samenwerking. Deze moeten vooral goed voelen en passen bij jouw wensen.

Stel de juiste vragen

Een veel gebruikte methode bij de keuze voor een platform is het uitschrijven van een zogenoemd RFP (Request for Proposal), waarin je al je wensen aangeeft bij de leverancier. Maar wat zet je daar dan precies in? Waar moet je allemaal aan denken? Wat heb je nu nodig en wat heb je nodig als je doorgroeit? Allemaal vragen die je moet beantwoorden voordat je tot een goed onderbouwde keuze voor een platform kunt komen. Daarom hebben we de belangrijkste zaken op dit gebied voor je op een rij gezet:

 • Frontend/Backend

  Ben je op zoek naar alleen een frontend (de webshop zelf inclusief afrekenopties) of wil je ook typische backend-functionaliteiten als orderpicken, uitlevering (pakbonnen en vooraanmeldingen), voorraadbeheer en een (eenvoudige) boekhouding. 

 • Kosten en support

  Welke kostencomponenten zijn er? Elke leverancier heeft daar zijn eigen pakketten en afrekenmethoden voor. Hierbij kun je denken aan eenmalige investeringskosten, maandelijkse kosten voor hosting en serviceovereenkomsten (SLA). Zijn daarnaast de patches (om eventuele fouten op te lossen) inbegrepen, en hoe zit het met upgrades? Wat valt onder de definitie van een ‘change’ en wat is het uurtarief daarvan? Het is belangrijk dat je hier een duidelijk overzicht van maakt en vervolgens aan de leverancier vraagt of dit klopt.

  Vraag ook goed uit hoe de support is ingeregeld bij de leverancier: wat zijn de supporttijden en word je direct geholpen? En wat kun je allemaal zelf beheren en waarvoor moet je de leverancier inschakelen? Indien het een buitenlands product is, is het belangrijk om na te gaan of er ook Nederlandse ondersteuning is.

 • Maatwerk en schaalbaarheid

  Stel, je wilt een functionaliteit die niet aanwezig is. Bepaal dan of deze via maatwerk wel te realiseren is en welke consequenties dit met zich meebrengt. Sommige oplossingen kunnen namelijk heel gemakkelijk maatwerk implementeren, terwijl het bij anderen technisch minder fraai is en (nadelige) gevolgen kan hebben. Let hierbij ook op de implementaties van betaalmethoden. Vraag ten slotte ook goed naar de schaalbaarheid van de oplossing: kan het platform meegroeien?

 • Wie doet wat?

  Denk bij de keuze voor een platform ook goed na over wat je zelf kunt doen en wat je echt moet uitbesteden, bijvoorbeeld omdat het te technisch is of jou te veel tijd gaat kosten. En staat een leverancier überhaupt wel toe dat jij sommige dingen zelf doet of wil hij graag alles in eigen beheer houden, wat dus ook tot hogere kosten leidt?

 • Omnichannel geschikt?

  Ben je een pure player of heb je ook een stenen winkel? Als je de klant goed via verschillende kanalen wilt bedienen, dan moet je eigenlijk wel een centraal CRM-database hebben om de benodigde gegevens van klanten op te kunnen slaan. In dat geval zijn gecentraliseerde bestel- en promotiemodulen (alle kanalen maken gebruik van dezelfde database en modulen) eveneens wenselijk.

Praktische checklist

We kunnen wel concluderen dat er veel vragen opdoemen bij het maken van een gedegen keuze voor een platform en leverancier en het uitsturen van een RFP. Hopelijk heeft het bovenstaande overzicht je geholpen om door de bomen het bos weer te zien. Daarnaast zijn er in deze checklist van business partner Lightspeed veel belangrijke punten opgenomen die je kunnen helpen om de juiste keuze te maken!

Meer weten?

Roland van Kortenhof Wil je meer informatie over het kiezen voor het juiste platform voor jouw wensen of over andere onderwerpen op het gebied van ict en security? Neem dan contact op met Roland van Kortenhof, manager ict en operations bij Thuiswinkel.org.