1 maart 2019

P2B-verordening bezorgt verkopers op platformen meer duidelijkheid

Toetsenbord met winkelwagen op entertoets

Online platformen (e-commerceplatformen, zoekmachines, social media, app-stores en prijsvergelijkingswebsites) spelen een centrale rol binnen e-commerce. Omdat onder andere webshops steeds afhankelijker worden van online platformen en machtsmisbruik hierdoor op de loer ligt, is door de Europese Unie de platform-tot-bedrijfsverordening geïntroduceerd. Deze P2B-verordening is gericht op het creëren van een eerlijke, transparante en voorspelbare bedrijfsomgeving voor bedrijven en handelaren die gebruikmaken van online platformen.

De verordening heeft betrekking op online platformen (zoals Amazon, Marktplaats, bol.com en VidaXL), app-stores (zoals Google Play, Apple App Store en Microsoft Store), sociale media voor bedrijven (zoals Facebook-pagina's en Instagram gebruikt door artiesten) en prijsvergelijkingstools (zoals Skyscanner en Google Shopping), en op de handelaren/bedrijven hierop.

Wat staat er in de verordening?

Hieronder volgt een kort overzicht van de belangrijkste elementen van de verordening, die overigens niet geldt voor kleine intermediaire platformen met minder dan tien werknemers en een omzet van maximaal € 2 miljoen: 

 • Ranking

  Op dit gebied zorgt de P2B-verordening voor een aantal nieuwe verplichtingen:

  • Platformen en zoekmachines moeten de belangrijkste parameters bekendmaken die ze gebruiken om goederen en diensten op hun site te rangschikken. Op deze manier maken zij verkopers duidelijk hoe deze hun ranking kunnen optimaliseren.
  • Platformen dienen verkopers te informeren over hoe zij hun eigen goederen en diensten en die van hun bedrijven behandelen en rangschikken in vergelijking met die van externe verkopers.
  • Verkopers moeten worden geïnformeerd over hoe online platformen hun ranking kunnen beïnvloeden, bijvoorbeeld door het betalen van extra commissies.
  • Online zoekmachines moeten consumenten informeren in het geval dat het resultaat van de ranglijst is beïnvloed door een overeenkomst met de websitebezoeker.
 • Transparant over verschillende behandelingen en data

  Sommige platformen zijn naast een e-commercemarktplaats ook verkopers op dezelfde markt. Volgens de nieuwe transparantieregels moeten deze platformen transparant zijn over elke gedifferentieerde behandeling die zij zichzelf of andere zakelijke gebruikers bieden. Ook moeten ze bekendmaken welke data zij verzamelen en hoe ze deze gebruiken, en in het bijzonder hoe dergelijke gegevens worden gedeeld met hun zakelijke partners.

 • Een verbod op plotselinge, niet-onderbouwde accountschorsingen

  Met de nieuwe regels kunnen platformen niet langer het account van een verkoper opschorten of beëindigen zonder duidelijke redenen en mogelijkheden om in beroep te gaan. Daarnaast moet het platform een account van een verkoper herstellen als dit ten onrechte is opgeschort.

 • Beperking, opschorting of beëindiging van een account

  In het geval van een beperking, opschorting of beëindiging van een account, waaronder het verwijderen van individuele goederen of diensten of het effectief verwijderen van zoekresultaten, moet het platform een motivering verstrekken aan het betrokken bedrijf. In principe moet dit dertig dagen van te voren aan de handelaar of verkoper worden gemeld.

 • Geschillenbeslechting

  Alle platformen moeten een intern klachtenbehandelingssysteem en extern bemiddelingsproces opzetten waar verkopers terechtkunnen.

Verordening met potentie

Thuiswinkel.org is over het algemeen tevreden met deze Europese P2B-verordening. De belangenvereniging voor Nederlandse webwinkels is namelijk van mening dat deze verordening de potentie heeft om meer duidelijkheid te scheppen in de relatie tussen online verkopers en het platform waarop zij verkopen. Daarnaast denken we dat de innovatiekracht van online platformen door deze verordening niet wordt aangetast, terwijl de belangen van webwinkeliers en e-commerce door deze verordening wel beter worden beschermd.

Meer weten?

Vincent RomvielHeb je nog vragen op dit gebied of wil je meer informatie over de P2B-verordening of andere juridische onderwerpen ontvangen? Neem dan via contact op met Vincent Romviel, jurist bij Thuiswinkel.org.