19 februari 2019

Is jouw betalingsverkeer Brexit-proof?

muntjes in cirkel met engelse vlag

Op 29 maart 2019 zal de Brexit plaatsvinden en zal het Verenigd Koninkrijk (VK) geen deel meer uitmaken van de Europese Unie (EU). Brexit heeft grote gevolgen voor bedrijven in Nederland en kan ook jouw betalingsverkeer raken. De precieze gevolgen zijn afhankelijk van de uitkomsten van de onderhandelingen tussen de EU en het VK. Bij een no-deal Brexit vervallen alle bestaande wettelijke afspraken en zijn de gevolgen het grootst. Het is daarom zaak nu maatregelen te treffen voor de mogelijke gevolgen van Brexit, ook die van een Brexit zonder akkoord met het VK.

“Wanneer je importeert vanuit of naar Engeland of wanneer je samenwerkt met een Britse betaalprovider, dan is het belangrijk dat je echt nu actie onderneemt", waarschuwt Just Hasselaar, beleidsadviseur digital transactions bij Thuiswinkel.org. "De Brexit is al over een maand, dus als je daarvoor nog zaken moet regelen, doe dat dan zo snel mogelijk.” 

Bij een no-deal Brexit moet je denken aan de volgende risico’s:

  • Betalingen van en naar het VK verlopen mogelijk trager en tegen hogere tarieven, omdat veel Europese regels niet meer geldig zijn voor deze betalingen.
  • Webwinkels kunnen voor de afwikkeling van betalingen geen gebruik meer maken van een betaalinstelling die alleen een Britse vergunning heeft. Als je gebruikmaakt van een Britse betaalinstelling, kun je nagaan of deze partij ook een vergunning in een EU-land heeft of bezig is die aan te vragen.
  • Handelskosten voor het exporteren en importeren van producten naar het VK zullen stijgen door importtarieven, grenscontroles en douaneprocedures. Via de website van de Nederlandse Douane kun je bekijken welke
    handelsbelemmeringen voor je gelden.
  • Ga na wat de gevolgen zijn voor jou. Doe de Brexit Impact Scan via www.brexitloket.nl en raadpleeg www.hulpbijbrexit.nl. Daarnaast kun je je huisbankier en Britse dienstverlener(s) raadplegen. 

Hoe zit het straks met pinnen en geld overmaken?

Kunnen we nog steeds pinnen na een harde Brexit?

Er zijn maatregelen getroffen waardoor het retailbetalingsverkeer gewoon door blijft gaan na een harde Brexit. Hierdoor kunnen:

  • Nederlanders met hun betaalpas gewoon geldopnemen bij geldautomaten in het VK of betalen bij een betaalautomaat. Mogelijk gaat wel voor consumenten het opname- en betaaltarief omhoog, maar dat kan per bank verschillen;
  • Britse consumenten met een Britse betaalpas of creditcard kunnen gewoon geld opnemen bij geldautomaten in Nederland en betalen bij betaalautomaten in Nederlandse winkels.

Kunnen we geld overmaken naar en van het VK?

Door de banken (EPC) zijn maatregelen genomen waardoor het SEPA-betalingsverkeer (in euro's) gewoon blijft doorgaan van en naar het VK. Het gaat hierbij om overboekingen, incasso en debetkaartbetalingen in euro's. Ook het betalingsverkeer in Britse ponden of in een andere valuta kan zonder belemmeringen door blijven gaan.

Bron: deze tekst is opgesteld door het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer.

Hulp nodig bij in de voorbereidingen?

VNO-NCW, MKB-Nederland en de Rijksoverheid bieden ondernemers praktische tips om (ondanks alle onzekerheid) aan de gang te gaan met hun Brexit-voorbereiding. 

Lees meer over de Brexit