21 januari 2019

Cruciaal bij de uitverkoop: richt je op de juiste doelgroepen

Blog van business partner Klarna

Blokjes met de letters sale

Het is weer zover: de grote jaarlijkse uitverkoop. Uit het onderzoek van Klarna, de Emotional Shopping Index, blijkt dat 67% van de Nederlanders blijer wordt van een goed gescoorde aankoop uit de sale dan van een duur artikel waar lang voor gespaard is. Toch zijn er ook specifieke groepen die nóg gevoeliger zijn voor afgeprijsde items dan de gemiddelde consument: mannen en millennials. 21% van de mannen geeft aan dagelijks in een webshop te kijken naar de afgeprijsde artikelen, vergeleken met 10% van de vrouwen. Ook consumenten in de leeftijdscategorie 18 tot 35 jaar zijn gevoeliger voor de sale: een derde van hen bekijkt de aanbiedingen dagelijks in webshops. Een focus op deze doelgroepen zorgt dus voor een hogere conversie tijdens de uitverkoopperiode. Maar hoe bereik je ze?

Specifieke segmenten en gemak

Mannelijke online shoppers zijn gevoelig voor aanbiedingen, maar dit geldt niet voor elk verkoopsegment. Sterker nog, voor sommige segmenten zorgt een uitverkoop voor een averechts effect: de verwachte verhoging van aantallen orders vergeleken met een periode waarin er geen uitverkoop is, gaat juist omlaag wanneer er aanbiedingen beschikbaar zijn. De vraag is dus: to sale or not to sale voor het segment waarin jouw webshop zich bevindt?

Segmenten die voor een verhoging zorgen van de hoeveelheid orders tijdens een sale voor mannen zijn (kinder)kleding en schoenen, event-tickets, dieetsupplementen en alcohol of tabak. Maar voor auto-onderdelen en -accessoires, auto-elektronica, verzamelobjecten en meubels is de uitverkoop voor mannen een minder goede zet. Kies de producten waar je korting op geeft dus zorgvuldig uit.

Daarbij is het ook belangrijk om rekening te houden met de voorkeuren van mannen als zij online aan het shoppen zijn. Korte en bondige informatie op webshops is genoeg voor hen: zij houden niet van te veel toeters en bellen en willen simpelweg weten waar ze aan toe zijn. Zorg daarom voor duidelijke productinformatie. Ook is het bekend dat betaalde advertenties beter werken bij mannen dan bij vrouwen. Advertenties in Google zijn voor mannen bijvoorbeeld een slimme zet. Wanneer er dan wordt gezocht naar vergelijkbare items, zien zij meteen waar ze zo’n product kunnen aanschaffen. Simpel, duidelijk en snel.

Spontaniteit en authenticiteit

In de leeftijdscategorie van 18 tot 35 jaar zegt 62 % sneller een spontane online aankoop te doen wanneer er een aanbieding beschikbaar is. Ook bij deze leeftijdscategorie zijn specifieke segmenten geschikter voor een uitverkoop dan andere. De segmenten waarin het meest spontaan wordt geshopt zijn kleding en accessoires, elektronica en entertainment. Het is natuurlijk mooi als consumenten spontaan een aankoop in je webshop doen. Maar het is uiteraard niet de bedoeling dat deze groep in alle spontaniteit snel beslist en daardoor een miskoop doet. Door achteraf betalen aan te bieden los je dit op. Zo geef je koopjesjagers de kans om het kledingstuk eerst thuis te passen. Zo worden spontane miskopen voorkomen en laat je als webwinkelier zien dat je meedenkt met de klant.

Maar hoe bereik je deze categorie mensen het beste? Reclame en media hebben een ander effect op millennials dan op andere leeftijdsgroepen, blijkt uit marketingstudies. Advertenties werken minder goed bij hen en zij zijn gevoeliger voor authenticiteit van een merk.

Samenwerken met influencers is daarom een slimme zet om deze doelgroep te bereiken. Zij zijn authentieker dan traditionele advertenties. Hierbij is het wel belangrijk om te zoeken naar een influencer die goed matcht met de waarden van jouw merk of webshop.

Dus wanneer je shoppen zo gemakkelijk mogelijk maakt, duidelijke productinformatie verschaft en de juiste marketingmiddelen gebruikt, zorg je voor blije klanten én een hoge conversie tijdens de sale-periode!

Auteur: Annette Verdouw, Manager Marketing BeNeFra van Klarna

Word ook business partner van Thuiswinkel.org!

Business partners van Thuiswinkel.org zijn dé bedrijven die samen met ons werken aan een sterke en gezonde e-commerce branche. Als business partner profiteer je van vele voordelen:
  • Vertrouwen van klanten
  • Exclusieve toegang tot netwerkbijeenkomsten van Thuiswinkel.org
  • E-commerce onderzoeken en rapporten
  • Exposure op de website van Thuiswinkel.org
  • Thuiswinkel Business Partner Reviews
Word ook business partner