21 december 2018

Conrad: “Een totaaloplossing met één website”

Interview met Matthijs Gaikema, head of communication bij Conrad Electronic

Logo van Conrad Electronic met de woorden 'interview met' erboven. Daaronder een plaatje met verschillende elektrische apparaten.

Conrad Electronic, een van oorsprong Duits elektronicabedrijf, is in 1923 als winkel in Berlijn gestart met de verkoop van bouwpakketten om een eigen radio te bouwen. In de jaren ‘80 opende Conrad in het Overijsselse Boekelo een elektronicawinkel. Dit werd daarmee de eerste vestiging buiten Duitsland, gevolgd door een winkel in Rotterdam in 1995. Los van het openen van verschillende filialen, speelt zich op dat moment op de achtergrond een andere ontwikkeling af binnen Conrad: in 1999 gaat namelijk de eerste versie van de Nederlandse website live: www.conrad.nl. En dit blijkt een succes. Conrad.nl wint vier jaar later de eerste Thuiswinkel Award voor de beste catalogus. En dit is slechts het begin: in 2006, 2008 en 2011 wint het bedrijf naast vele andere prijzen opnieuw de Thuiswinkel Award voor onder andere “Beste webwinkel” in de categorie “Consumentenelektronica” en “Beste webwinkel” in de categorie “Speelgoed, Hobby en Vrije tijd.

Inmiddels is Conrad Electronic een internationaal bedrijf met vestigingen in 15 verschillende landen binnen Europa. Het assortiment wordt dagelijks uitgebreid en bestaat uit meer dan 750.000 elektrotechnische artikelen voor zowel de maker als de zakelijke markt. Hoe zijn ze zo succesvol geworden en wat onderscheidt Conrad Electronic van de rest? We spreken Matthijs Gaikema, head of communication bij Conrad Electronic.

E-commerce only

“Halverwege de zero’s is besloten om volledig online verder te gaan. Dat bleek een gouden greep. Eerst bleek dat onze groei voornamelijk in de consumentenmarkt plaatsvond, maar we zagen tegelijkertijd dat het zwaartepunt steeds meer naar de zakelijke kant begon te verschuiven. Door deze ontwikkeling ligt onze focus anno 2018 dan ook hoofdzakelijk op de makers én op b2b en worden we door zakelijke klanten steeds meer als totaalleverancier gezien”, vertelt Matthijs Gaikema, head of communication bij Conrad Electronic.

Totaalpakket voor consumenten en zakelijke klanten

Matthijs: “Met onze webshop willen we het bedrijfsleven, het onderwijs en de makers optimaal ondersteunen met technische producten en oplossingen. Zowel voor de elektronische corebusiness maar ook voor facilitaire– en onderhoudswerkzaamheden bieden we een breed scala aan artikelen. En meer, want onze zakelijke klanten kunnen gebruik maken van verschillende diensten zoals inkoopkoppelingen, het business-plus pakket, onderwijskorting en veel meer. Consumenten kunnen trouwens ook profiteren van aantrekkelijke voordeelpakketten, zij zijn dus zeker niet uit beeld.” Matthijs gaat verder: “De ervaring leerde dat klanten voorheen naar veel verschillende leveranciers moesten om alle benodigde technische artikelen voor hun werkzaamheden of projecten te kopen. Door dit in kaart te brengen, konden we ons assortiment dusdanig uitbreiden dat klanten nu alles bij ons in kunnen kopen. Of een klant nu werkzaam is in de Industrie, R&D, Groothandel, het onderwijs of een echte maker is, wij bieden een totaaloplossing.“

Interesse in Thuiswinkel Zakelijk?

Verkoop jij ook online producten aan bedrijven? Dan kun je profiteren van de voordelen van Thuiswinkel.org en het keurmerk Thuiswinkel Zakelijk! De belangrijkste voordelen op een rij:

  • Bekendheid van Thuiswinkel is groot.
  • Betrouwbaarheid dankzij uitgebreide certificering.
  • Integriteit, dit keurmerk wordt uitgegeven zonder winstoogmerk.
  • Deskundigheid, onze toetsen worden uitgevoerd door externe en onafhankelijke bureaus.
  • Gratis of met korting toegang tot ons netwerk, kennis, events, onderzoeksrapporten en meer.

Bekijk de rest van de voordelen ofWord meteen lid