20 december 2018

2018: het jaar van de AVG

Data met slotje en de EU-sterren en een deel van Europa

Het zal weinig mensen zijn ontgaan: op 25 mei 2018 is de nieuwe privacywet in werking getreden. Onder deze Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) moeten bedrijven veel strikter omgaan met de privacy van hun klanten en medewerkers. Daarnaast krijgen consumenten meer rechten rondom hun gedeelde gegevens. Onder andere via de privacytool en uitgebreide informatievoorziening hebben we onze leden zo goed mogelijk voorbereid en op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen rondom de AVG.

Thuiswinkel heeft het afgelopen jaar getracht haar leden op verschillende manieren te informeren over de gevolgen van de AVG voor webshops. Wij hebben dit gedaan via een privacyseminar, verschillende webinars van onze juristen en externe professionals, presentaties op (leden)evenementen (zoals Shopping Today en de Webwinkel Vakdagen), direct e-mails, onze commissies en persoonlijke bezoeken.

Onze juristen blijven voor je klaarstaan

Naast het informeren hebben we onze leden persoonlijk via telefoon en e-mail geholpen met hun compliance op het gebied van de AVG. En dit doen we natuurlijk nog steeds. Als je dus nog vragen hebt over hoe je met de gegevens van je klanten moet omgaan, kun je deze altijd stellen via .

Gedurende dit jaar is ook meerdere malen contact geweest met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) over hun interpretatie van de AVG. Hierbij zijn onder andere vragen waar webshops tegen aan lopen en het delen van informatie aan de orde gekomen. Dit kwam ook duidelijk naar voren in de privacyseminar in maart waar Aleid Wolfsen, de directeur van de AP, als keynotespreker aanwezig was.

Lobbywerkzaamheden

Ook op lobbygebied hebben we zeker niet stil gezeten wat betreft privacy. Zo is dit jaar ook de uitvoeringswet van de AVG behandeld in de Tweede Kamer. Thuiswinkel.org heeft hiervoor bij de minister knelpunten aangedragen waar webshops dagelijks tegenaan lopen. Een voorbeeld hiervan is hoe je toestemming moet vragen aan de ouders van een kind van vijftien dat bijvoorbeeld toestemming geeft voor het plaatsen van cookies of een app installeert. Het is goed dat de politiek ook op de hoogte is van wat er speelt onder webshops bij het invoeren van een ingrijpende wet als de AVG.

Voldoen aan de AVG

Wil je checken of je voldoet aan de AVG en weten op welk gebied je nog stappen moet ondernemen? Dat kan natuurlijk nog steeds via onze praktische privacytool. Klik hier om naar de privacytool te gaan en of hier om meer te lezen over (de gevolgen van) de AVG.