22 november 2018

Uitgesproken: Andere producten gekocht omdat levering niet heeft plaatsgevonden

wasmachines

Elke maand behandelt Ank een uitspraak van de Geschillencommissie in Twinkle Magazine. Dit keer gaat het over een consument die een vergoeding wil, omdat de gekochte apparaten niet geleverd zijn en hij daarom duurdere apparaten ergens anders moest kopen. Hij verlangt betaling van het verschil in prijs.  

De consument

Ik heb op een veiling voor € 1014,95 een koel-/vriescombinatie van Miele en een wasmachine van Siemens gekocht. Deze apparaten zouden tijdens mijn vakantie worden bezorgd. Toen ik terugkwam, bleken ze er niet te zijn; de door mij opgegeven adreswijziging was door de ondernemer niet verwerkt. Daardoor moest ik onmiddellijk ergens anders nieuwe apparaten kopen, maar deze waren veel duurder. Ik verlang daarom betaling van het verschil in prijs: € 1012,-.

De ondernemer

De consument heeft de apparaten besteld, maar na bestelling en betaling is de consument verhuisd. Deze adreswijziging is niet verwerkt in onze systemen, anders waren de apparaten wel op het nieuwe adres bezorgd. De zending is retour gekomen en de koopprijs is terugbetaald. Vanwege afspraken met externe partijen die de kavels voor de veilingen aanleveren, is na een niet-gelukte aflevering het opnieuw leveren of het zelf ophalen niet mogelijk. De consument had op de veiling beschadigde apparaten gekocht. De waarde daarvan is wat de markt ervoor overheeft en dat komt door de veiling vast te staan. Het is niet redelijk om de prijs van nieuwe, onbeschadigde producten (die hij nu gekocht heeft) te vergelijken met de prijs voor beschadigde producten.

De commissie

De partijen hebben een overeenkomst gesloten. De levering heeft niet kunnen plaatsvinden aangezien de door de ondernemer ingeschakelde vervoerder naar het oude adres van de consument is gegaan. De ondernemer heeft de apparaten niet opnieuw aangeboden omdat dat onmogelijk is in de door de ondernemer gehanteerde processen. Het volledige door de consument betaalde bedrag is terugbetaald. Naar het oordeel van de commissie is er geen grond waarop de consument naast terugbetaling aanspraak zou kunnen maken op verdere vergoeding. De klacht is ongegrond.

Reactie van Ank van Heeringen, jurist

"Beide apparaten waren niet in nieuwstaat. Er was iets mis mee en dat stond ook op de veilingsite vermeld. Terecht dus dat de commissie stelt dat er geen reden is om het verschil in prijs te vergoeden. Daarnaast stelt de commissie over de adreswijziging: “de consument heeft er geen belang bij om niet het juiste adres door te geven, de ondernemer heeft er geen belang bij om niet op het juiste adres te leveren”. Met deze stelling voorkom je een welles-nietes-discussie."

 

Zorg dat je voorbereid bent, check onze juridische vraagbaak!

Foto van bureau met telefoon en beelscherm met de website van de geschillencommissie

Thuiswinkel.org heeft voor haar leden uitspraken van de geschillencommissie verzameld en via een handige zoekmodule als vraagbaak beschikbaar gemaakt! Wil je als webwinkel weten wat de commissie heeft besloten over juridische meningsverschillen m.b.t. levering, herroepingsrecht, schadevergoeding, incassokosten, beschadigde producten én meer? In onze geschillenzoekmachine kun je zoeken op gegronde, ongegronde en gedeeltelijk gegronde geschillen in combinatie met méér dan tien onderwerpen. Hierdoor vind je supersnel een uitspraak die jou helpt bij het vormen van jouw eigen verweer. 

Heb je daarna nog juridische vragen? Neem dan contact op met onze jurist Ank van Heeringen door een mail te sturen naar .

Na inlog op Mijn Thuiswinkel kunnen leden zich gratis verdiepen in cases van mede-webwinkeliers:

Zoek in juridische cases