12 november 2018

Complete overnameproces van webshops in praktisch handboek

Cover van het boek 'Webshopovername Handboek'

Stoppen? Verkopen? Uitbreiden? Of juist een (extra) webshop beginnen of kopen? Vroeg of laat dient deze vraag zich aan bij ondernemers met een eigen webwinkel. Met hun Webshopovername Handboek, dat op 12 november wordt gelanceerd, willen Ben Koppenens, Sander Scholten en Dirkjan Vis ondernemers helpen om zelf een bewuste keus te maken. Dit praktische handboek bevat onder andere een vijf-stappenplan voor succesvolle webshopovernames en het voorwoord is geschreven door Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org.

De eerste webshops ontstonden in Nederland aan het einde van de jaren negentig, en twintig jaar later is e-commerce een niet meer weg te denken onderdeel van de Nederlandse retail. Met deze toegenomen volwassenheid is niet alleen het aandeel van online retail fors gestegen, maar is ook de overname van de webwinkels zelf een reguliere bedrijfsovername geworden.

Een aantrekkelijk alternatief

“Er zijn nu zo’n 80.000 webshops in Nederland”, zegt Sander Scholten, medeauteur van het handboek. “Als starter wordt het steeds moeilijker om hier tussen te komen en als bestaande webshop wordt het lastiger om organisch door te groeien. De overname van een (concurrerende) webwinkel met omzet wordt dan ook een steeds aantrekkelijker alternatief. Daarbij maken de concurrerende marktomstandigheden dat verkopers eerder geïnteresseerd zijn om bij een interessant aanbod het stokje door te geven aan een opvolger.”

Het overnameproces

Tijd dus voor een Webshopovername Handboek, vonden de auteurs. Het boek kwam tot stand in samenwerking met onder meer de Hogeschool van Amsterdam en de Hogeschool van Utrecht. Het boek neemt de lezer stapsgewijs mee door het overnameproces en doet dat aan de hand van aansprekende praktijkcases en inhoudelijke hoofdstukken over de belangrijkste onderwerpen: fiscaliteit, financiering, waardering en recht.

Boekpresentatie

Tijdens de boekpresentatie op maandag 12 november 2018 reiken de auteurs het eerste exemplaar van het handboek uit aan Wijnand Jongen, die ook het voorwoord in het boek schreef. “Over de laatste jaren heeft de e-commercebranche zich ontwikkeld tot een belangrijke sector voor de Nederlandse economie. Elk jaar worden er veel nieuwe webshops opgestart, met wisselend succes. Ondernemers moeten op een gegeven moment een overwogen keuze maken over de toekomst van hun bedrijf en het Webshopovername Handboek biedt hierbij een helpende hand via een praktisch stappenplan.”

Meer weten?

Wil je meer weten over het Webshopovername Handboek? Klik dan hieronder voor meer informatie.

Lees meer over het boek