6 november 2018

Hoe profiteer je in Nederland van Singles’ Day?

11 november is de dag van het grootste online-shopfestijn ter wereld: Singles’ Day. Deze feestdag is in China in 1993 ontstaan en is een dag waarop vrijgezelle mannen en vrouwen met elkaar afspreken en feesten organiseren, in de hoop om hun vrijgezellenstatus te veranderen. De Chinese e-commercegigant Alibaba speelde hier handig op in en maakte Singles’ Day tot een feestdag met talloze aantrekkelijke kortingen op online aankopen. En net als Black Friday vanuit de VS heeft het Singles’ Day-virus zich de afgelopen jaren ook over Nederland verspreid.

Vorig jaar brak de Vrijgezellendag alle wereldwijde online-shoppingrecords. Op 11 november 2018 besteedden online kopers over de hele wereld ongeveer € 31,0 miljard bij webshops van Alibaba (een stijging van bijna 30% ten opzichte van vorig jaar). Ter vergelijking, dit is veel hoger dan Thanksgiving, Black Friday en Cyber Monday bij elkaar (€ 12,7 miljard) en ook meer dan er in heel 2017 bij Nederlandse webshops is gekocht (€ 22,5 miljard volgens de Thuiswinkel Markt Monitor).

Mobiel is king

Wat ook bijzonder interessant is aan al die uitgaven tijdens Singles’ Day, is dat zo’n 90% van de bestedingen gedaan wordt via het mobiele kanaal. Sterker nog, in de eerste minuut kwam zelfs 97% van alle bestellingen via mobiele apparaten. Alibaba zorgt er met de app AliExpress ook voor dat mobiele shoppers op hun wenken worden bediend en eenvoudig en exclusief kunnen profiteren van de beste deals.

Maar Alibaba beperkt zich niet alleen tot de online en mobiele kanaal. Vorig jaar opende Tmall.com, een van haar webshops, namelijk zestig fysieke popupwinkels in winkelcentra in twaalf grote Chinese steden. Hiermee wilde het concern ook de fysieke shoppers een kans bieden om te profiteren van vele aanbiedingen tijdens Singles Day. Niet zo gek natuurlijk, als je bedenkt dat ruim vier vijfde van de Chinese retailmarkt nog steeds uit fysieke winkels bestaat. En deze stap paste precies in de New Retail-strategie van Alibaba, waarin online en offline beter in elkaar geïntegreerd worden.

Singles' Day in Nederland

Ook in Nederland begint Singles’ Day voet aan de grond te krijgen. Dit jaar hebben al een heel aantal webshops aangegeven dat zij meer met de dag voor vrijgezellen gaan doen en op basis van de indrukwekkende cijfers van Alibaba zijn hier ook zeker successen mee te halen. Wij helpen je hier graag bij met een aantal praktische en laagdrempelige tips:

  • Geef significante kortingen op populaire items. Net als voor Black Friday moet je dan denken aan kortingen van minstens 20%.
  • Baseer de korting op een reële prijs. Kortingen op een veel hogere adviesprijs zorgt vaak voor irritatie en dus niet voor conversie.
  • Zorg dat je (mobiele) webshop en/of je app klantvriendelijk is ingericht, zodat koopjesjagers snel de beste deals kunnen vinden.
  • Maak je online klanten warm voor Singles’ Day, bijvoorbeeld door ze de dagen ervoor te trakteren op een paar interessante deals.
  • Mensen richten zich steeds vroeger op het kopen van hun Sinterklaas- en kerstcadeaus. Houd hier rekening mee tijdens Singles’ Day en geef ook kortingen op populaire items voor deze feestdagen.

Hoe groot is Black Friday?

Eerder schreven we over de enorme opmars van het Amerikaanse Black Friday in Nederland. Hoe kun je je daarop voorbereiden als webwinkel? Wat verwacht de consument van je? Lees snel onze tips en tricks.  

Lees het artikel over Black Friday