Do’s en don’ts voor het optimaliseren van je welkomstmail

Gepubliceerd op: 1 november 2018
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Geschreven door
E Mailmarketing Laptop Met Mail Notificatie 800X400

E-mailmarketing kan goed benut worden om een waardevolle klantrelatie op te bouwen en om te helpen met het converteren van websitebezoekers naar klanten. Helaas blijkt het niet altijd even makkelijk om je e-maillijst uit te bouwen met nieuwe e-mailadressen. Des te gekker is het dan ook dat er nog steeds bedrijven zijn die denken dat als een e-mailadres binnen is, het werk erop zit. Juist dan begint het werk pas echt, want iemand die net is binnengehaald kan ook zo weer weg zijn. De eerste indruk is dan ook essentieel.

Die eerste indruk wordt vaak gemaakt door een welkomstmail die je als bedrijf stuurt nadat iemand zich heeft ingeschreven voor je e-mails. De welkomstmail is niets nieuws, maar het wordt nog steeds niet door alle webshops op de juiste manier benut. Dat terwijl het een van de belangrijkste mailtjes is die je naar je lijst stuurt; zie het als een ‘make it or break it’-moment. Hieronder worden daarom een aantal do’s en don’ts beschreven met betrekking tot de welkomstmail.

Do's voor een welkomstmail

1. Bedenk een goede titel

Bij een welkomstmail moet je goed nadenken over de titel, dit is het eerste wat je klant te zien krijgt. Zorg ervoor dat je in de titel al laat zien dat je blij bent met deze persoon als klant. Een titel als ''Wij zijn blij u te mogen verwelkomen'' klinkt al veel aardiger dan bijvoorbeeld een titel als ''Bevestiging van inschrijving.”

2. Houd de welkomstmail kort

Niets is vervelender dan een welkomstmail waarin letterlijk alles wat belangrijk is om te weten als klant van een bedrijf tot de komma nauwkeurig is uitgeschreven. Dit geeft geen goede eerste indruk. Denk daarom goed na welke informatie echt nodig is.

3Denk goed na over de opmaak van de welkomstmail

De opmaak van de welkomstmail is net zo belangrijk als de tekst. Een goede foto in de header van je welkomstmail kan belangrijk zijn voor de indruk die je op iemand maakt. Zorg er wel voor dat je niet overdrijft met de opmaak. Als plaatjes niet goed laden kan dit juist een slechte indruk maken.

4. Testen

Meten is weten. Je kunt wel het gevoel hebben dat je een goede welkomstmail hebt geschreven, maar uiteindelijk kan alleen de data aantonen of dat echt zo is. Test daarom continu hoe mensen reageren op je welkomstmail. Een goede test is om bijvoorbeeld 2 varianten van je welkomstmail te versturen en te monitoren welke van de twee het beste resultaat toont (A/B-testen).

Don’ts voor de welkomstmail

1. Iemand aanspreken als 'gebruiker'

Als je een goede indruk wil maken dan is het belangrijk om iemand persoonlijk aan te spreken. Het is dan ook geen goed idee om je welkomstmail te beginnen met bijvoorbeeld 'Beste gebruiker'. Veel e-mailserviceproviders, zoals Copernica, bieden de mogelijkheid tot personalisatiecodes in e-mailtemplates waardoor je geautomatiseerd een persoonlijke aanhef in je mail kunt versturen. Maak hier gebruik van!

2. Een link (button) boven in de mail plaatsen

Als je wil dat een klant je hele mail leest is het niet verstandig om een link boven in de mail te plaatsen. De kans is dan groot dat deze persoon op de link klikt en meteen naar je website gaat. Dit is goed voor je clickratio, maar op deze manier heeft je ontvanger misschien wel belangrijke informatie in de mail gemist.

3. Een te commerciële tekst schrijven

Een welkomstmail waarin je meteen met allerlei commerciële uitingen om de oren wordt geslagen wordt vaak niet door consumenten gewaardeerd. Vergelijk het met iemand die een fysieke winkel inloopt. Een winkelmedewerker heet iemand in de winkel dan ook eerst alleen welkom en spreekt deze pas aan nadat de klant rustig heeft rondgekeken. In een welkomstmail doe je dit idealiter ook.

Houd je aan deze do's and don'ts voordat je een welkomstmail schrijft en je zult zien dat je binnengehaalde klant zich langer aan je zullen verbinden.

Deel dit kennisartikel