15 oktober 2018

Politiek ziet kansen in Bewust Bezorgd: e-commerce sector al volop aan het verduurzamen

moeder en dochter nemen pakketje in ontvangst

Duurzame bezorging is door D66 op de politieke agenda gezet op het partijcongres van afgelopen 6 oktober. De partij nam een motie aan waarin het kabinet gevraagd wordt afspraken te maken met de sector over duurzame pakketbezorging.

Dat de e-commercesector op de goede weg is met Bewust Bezorgd van Thuiswinkel.org is door D66 goed gezien. Bewust Bezorgd werd in de motie genoemd als goed voorbeeld.

Uiteraard bouwen wij dit als sector steeds verder uit. Want hoewel slechts 4% van alle uitstoot door zakelijk transport afkomstig is van e-commerce (onderzoek Topsector Logistiek), willen webwinkels en vervoerders pakketbezorging nog duurzamer maken.

Verduurzaming van de sector

De e-commercesector is al volop in de duurzame richting aan het bewegen. Zo maakte Coolblue zijn distributiecentrum energiepositief met zonnepanelen, levert bol.com binnen 2 uur pakketjes op de fiets, werken Wehkamp en Picnic samen voor emissie loze retourzendingen en testen Futurumshop en PostNL op dit moment herbruikbare verpakkingen die wel 1000 keer meegaan.

Thuiswinkel.org heeft met de sector het doel gesteld om de CO2-uitstoot in de logistieke operatie in 2025 te halveren ten opzichte van de huidige uitstoot. Het rekenmodel Bewust Bezorgd maakt de CO2-uitstoot voor de pakketbezorging inzichtelijk, en helpt daarmee om aan de juiste knoppen te draaien om emissies nog verder naar beneden te brengen. Verder werken we onder andere met de sector aan het verduurzamen van verpakkingen en kijken we naar welke rol de online retail kan spelen in de circulaire economie. Thuiswinkel gaat in gesprek om te zien hoe de politiek ons hierin kan versterken

                   Oproep

  Wil jij laten zien wat jij als webwinkel doet op duurzaam gebied? Bijvoorbeeld groene energie, betere verpakkingen of schoner vervoer? Neem contact op met Ellen de Lange via . Graag laten wij zien welke mooie duurzame stappen er in onze sector genomen worden!