11 oktober 2018

Shopping Today: Het leven na mobiel – is de tijd van AI aangebroken?

Vrouw die naar jassen zoekt op het internet

Binnen retail wordt vaak nog geroepen dat mobiel de belangrijkste ontwikkeling is en dat (web)winkeliers moeten inzetten op een mobile first-strategie. Maar is dat eigenlijk (nog) wel het geval? Vanuit de expertgroep Mobile as the new Storefront vertelden Tim Akkerman van bol.com en Sam Warnaars van aFrogleap over het belang van mobiele apps en over de nieuwe belangrijkste trend voor retailers.

Tim en Sam begonnen hun verhaal met het statement dat mobile first eigenlijk al niet meer opgaat. Het is mobile now en als je nog niks met mobiel doet, heb je eigenlijk de boot al gemist. Volgens de leden van de expertgroep Mobile as the new Storefront, die onder leiding staat van Wouter van den Berg en Olav Lijnbach (beiden Facebook) als hosts en Niels Nuyens (Deloitte) als voorzitter, staan we namelijk al aan de vooravond van een nieuwe trend.

3,5 miljard smartphonegebruikers

Voordat ze hier dieper op in gingen, vertelde Tim dat bol.com momenteel nog veel investeert in de ontwikkeling van haar app en dat is natuurlijk niet voor niets. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er op dit moment 3,5 miljard actieve smartphonegebruikers zijn op de wereld en gemiddeld kijken zij zo’n drie uur per dag op hun telefoon. Van deze 180 minuten besteden ze verreweg de meeste tijd aan hun favoriete tien apps en zelfs bijna de helft aan hun favoriete app.

Voor retailers is het dus nu nog essentieel om een goede app te hebben als zij via het mobiele kanaal klanten willen winnen. En dat er op het gebied van online winkelen veel te halen valt, blijkt wel uit het shoppingevent Single’s Day van Alibaba. Hiermee wist de Chinese e-commercegigant in 2017 zo’n 25 miljard dollar binnen te halen (ongeveer evenveel als er in Nederland in een jaar online wordt uitgegeven) en 90% van dit bedrag werd via het mobiele kanaal opgehaald. Maar heeft een app ook de toekomst?

De impact van artificial intelligence

Vervolgens was het woord aan Sam en hij vertelde het publiek dat het natuurlijk lastig is om de toekomst te voorspellen. Wel is het makkelijk om patronen te zien en deze laten zien dat er na mobiel alweer een nieuwe trend aan zit te komen. Hiermee wordt niet bedoeld dat we een ware revolutie kunnen verwachten, want – zo vertelde Sam – iets wat in de komende tien jaar belangrijk gaat worden, bestaat waarschijnlijk ook al wel tien jaar. Dat geldt ook voor Artificial Intelligence (AI), ofwel kunstmatige intelligentie, en dat is precies wat de komende jaren een immense impact gaat hebben op de retailbranche. We zien momenteel al een enorme groei in de populariteit van AI, waar het gebruik van chatbots en voice ook onder vallen. Amazon is met haar personal assistant Alexa bijvoorbeeld al het verst op dit gebied.

AI heeft voordelen voor iedereen, maar verandert het winkelgedrag

Onder AI gaat het shoplandschap drastisch veranderen. Zo verloopt naar verwachting 30% van de browsersessies in 2020 zonder scherm. Retailers doen er dan ook verstandig aan om nu in AI te investeren in plaats van nog een app te ontwikkelen. De verwachting is namelijk dat komend jaar al 20% van de bedrijven hun apps overboord gaan gooien. Door het enorme aanbod is het nu immers bijna onmogelijk om nog succesvol te worden met apps.

Deze opmars van AI wordt onder andere bewerkstelligd door de sterke groei van slimme speakers. De adoptie van deze techniek gaat veel sneller dan die van mobiele apparaten en andere technologieën. Dit komt vooral omdat alle doelgroepen gebaat zijn bij de ontwikkeling van voice-technologieën. Voor jongeren zorgt het ervoor dat ze snel hun aankopen kunnen afhandelen, terwijl ouderen en mensen met een visuele beperking geen moeite hoeven te doen om teksten op het scherm te lezen.

Al deze aspecten wijzen erop dat AI inderdaad de nieuwste retailtrend gaat zijn het komend jaar. Al moet er bij dergelijke voorspellingen altijd een slag om de arm worden gehouden; bij een onderzoek naar de belangrijkste marketinggebieden eerder dit jaar, noemde slechts 2% van de ondervraagden voice.

Meer weten?

Download icon Kon je niet aanwezig zijn bij Shopping Today of wil je de presentaties nog eens op je gemak teruglezen? De eerste presentaties kun je hier al downloaden en de rest zal snel volgen. Benieuwd naar de foto's van het evenement? Deze vind je hier.