10 oktober 2018

Interview op NBR: “Toegankelijkheid biedt zo veel voordelen voor webwinkeliers”

Foto Elaine Oldhoff in de radiostudio bij New Business Radio

Op vrijdag 5 oktober was Elaine Oldhoff, beleidsadviseur toegankelijkheid bij Thuiswinkel.org, te gast bij het programma New Business Radio Update van de internetradiozender New Business Radio. Zij was daar om meer te vertellen over de Week van de Toegankelijkheid, hoe webshops hun dienstverlening naar mensen met een beperking kunnen verbeteren en hoe Thuiswinkel.org hierbij de helpende hand toesteekt.

Van 1 tot en met 6 oktober was het in Nederland de Week van de Toegankelijkheid, een initiatief van Ieder(in). Dit landelijke netwerk van mensen met een beperking of chronische ziekte wil hiermee aandacht vragen voor toegankelijk recreëren, waarbij gedacht kan worden aan het bezoeken van horeca, musea en pretparken, maar ook aan shoppen. Voor iemand met een visuele beperking kan het winkelen in een fysieke winkel erg lastig zijn en dan biedt online shoppen een interessant alternatief. En daarom zet Thuiswinkel.org zich in om webwinkels goed voor te lichten over hoe ze toegankelijker kunnen worden.

In gesprek met presentatrice Martine Hauwert ging Elaine dieper in op vragen als waarom webwinkels eigenlijk nog niet toegankelijk zijn en wat Thuiswinkel.org allemaal doet om haar leden op dit gebied verder te helpen. Zo vertelde ze dat webshops vaak nog niet bewust zijn van dit probleem en ook de bijbehorende kansen nog niet zien. Met het toegankelijk maken van je webshop voor mensen met een beperking help je niet alleen een grote groep mensen, het heeft voor jou als webwinkelier ook veel voordelen. Denk hierbij aan een betere vindbaarheid in Google, een groter bereik door ondertitelde filmpjes en een grote groep nieuwe consumenten.

Thuiswinkel.org wil haar leden en andere webshops graag bewust maken van het belang van een toegankelijkere site en doet dit onder andere door verschillende tips te geven op haar website en door via andere kanalen meer kenbaarheid te geven aan de mogelijkheden die toegankelijkheid te bieden heeft.

Wil je het hele interview met Elaine (ongeveer vijftien minuten) terugluisteren, dan kan dit via onderstaande button. Hierin vertelt ze onder andere waarom Thuiswinkel.org er vooralsnog voor kiest om toegankelijkheid niet op te nemen in haar certificering en waarom ze geen voorstander is van een strenger beleid (met bijvoorbeeld boetes) op dit gebied.

Luister hier het interview met Elaine terug