8 oktober 2018

Shopping Today: In hoeverre is blockchain nog toekomstmuziek?

blockchaintechnologie

Blockchain is hot en happening. Er is veel vraag naar uit de markt, maar het blijft complexe materie. Reden te meer voor ShoppingTomorrow om een expertgroep over dit onderwerp op te zetten. Tijdens Shopping Today gaf voorzitter Stefan Taubert van CryptoTaub een presentatie over de grote mogelijkheden van deze innovatieve technologie en waar de expertgroep zich de komende maanden nog op gaat richten.

Stefan begint zijn verhaal met de stelling dat 99% van de huidige blockchainstartups eigenlijk helemaal geen blockchainstartup zijn. We zitten momenteel nog in de hype en daarom vindt iedereen het interessant, terwijl nog bijna niemand echt weet wat blockchain nu precies inhoudt. Maar als je nu aankondigt dat je iets met blockchain gaat doen, staan de investeerders voor je in de rij. Daarom lijkt iedereen ermee bezig te zijn, maar zien we (vooral in Nederland) eigenlijk maar bar weinig beweging op dit gebied.

Dat is dus ook een van de redenen waarom ShoppingTomorrow deze expertgroep in het leven heeft geroepen: de Nederlandse retailer laten zien wat de echte toegevoegde waarde van blockchain kan zijn. Tot aan de deadline voor de bluepaper op 3 december 2018 werkt de groep aan een antwoord op de onderzoeksvraag: Wat is de impact van blockchain op de retailketen op de korte en lange termijn. Daarbij hebben ze in de eerste besprekingen al uitvoerig gekeken naar de belangrijkste termen uit deze vraag:

 • Impact

  Blockchain kan natuurlijk op verschillende manier impact hebben en daarom heeft de groep besloten zich vooral te richten op de toegevoegde waarde voor consumenten. Wat gaat blockchain toevoegen/veranderen in de interactie tussen retailer en consument waardoor de beleving van de consument dicht bij zijn behoefte komt te liggen?
 • Retail(keten)

  Onder retail wordt verstaan: de levering van diensten en/of goederen voor persoonlijk gebruik aan de consument vanuit de grondstof naar het eindproduct. Hiermee is dit een breed begrip en blockchain kan op verschillende vlakken een belangrijke rol spelen. Om het overzicht te bewaren kiezen de experts ervoor om zich te richten op drie aspecten binnen de retailketen: identiteit, betalen en supply chain management.
 • Korte en lange termijn

  De termijn waarin de impact zal plaatsvinden is ook van wezenlijk belang. Daarom maakt de groep een onderscheid tussen een korte termijn van een tot vijf jaar en een lange termijn van vijf tot tien jaar.

Wat is blockchain eigenlijk?

Vervolgens vertelde Stefan de overvolle zaal meer over wat blockchain precies inhoudt. Hij begon met het uitleggen wat het verschil is tussen blockchain en bitcoin, omdat deze termen nog weleens verwarrend kunnen zijn. “Blockchain is de technologie die de bitcoin, een digitale munt, mogelijk maakt. Je zou het kunnen vergelijken met de relatie tussen e-mail en internet. E-mail heeft internet nodig om te kunnen functioneren, zoals bitcoin blockchain nodig heeft. Maar net als internet kan blockchain nog veel meer doelen dienen.”

In feite is blockchain een soort dataopslag, maar dan wel een bijzondere. Je kunt aan de ene kant stellen dat het de slechtste opslag ter wereld is, want alles wat je erin stopt, is nooit meer aan te passen. Maar daarmee is het ook de veiligste opslag, want blockchain is niet te hacken. Wat de technologie helemaal uniek maakt, is dat blockchain gedecentraliseerd is. Dit houdt in dat je er bijvoorbeeld geld mee kunt overdragen aan iemand anders zonder de tussenkomst van een financiële instelling. Geen andere partij dus die een dergelijke transactie kan tegenhouden. In Nederland hebben we een zeer goed betaalsysteem, maar in andere landen kan dit een grote toegevoegde waarde zijn.

De vijf kernbeloften van blockchain

Er zijn vijf aspecten die de blockchaintechnologie het beste kenmerken:

 • Blockchain maakt tussenpersonen overbodig.
 • De technologie verkleint de kans op fraude en voegt daarmee vertrouwen toe.
 • Blockchain vergroot de efficiëntie en snelheid van de werkprocessen. Zo neemt hij overdrachtsmomenten binnen de supply chain weg.
 • Blockchain vermindert het risico voor de tegenpartij omdat hij precies weet wat hij krijgt.
 • Blockchain voorkomt dubbele administratie, waardoor de kosten worden verlaagd.

Op dit moment is blockchain de beginnersfase voorbij, maar we zijn nog wel jaren verwijderd van het moment dat de technologie structureel wordt toegepast. Maar de mogelijkheden zijn eindeloos en daarom is het goed om nu al te kijken wat blockchain kan doen voor retailers. Er bestaat een gigantisch potentieel voor de toekomst, vooral omdat de technologie veel kan betekenen voor de privacy en veiligheid van consumenten.

Meer weten?

Download icon Kon je niet aanwezig zijn bij Shopping Today of wil je de presentaties nog eens op je gemak teruglezen? De eerste presentaties kun je hier al downloaden en de rest zal snel volgen. Benieuwd naar de foto's van het evenement? Deze vind je hier.