4 oktober 2018

Dit is waarom China achterop loopt als het gaat om verpakkingen

Portretfoto Margreeth Pape

Terwijl we in Nederland er alles aan doen om oververpakken te voorkomen, doe je een Chinees geen groter plezier dan met een flinke doos. Extraatje! Flink ingetaped met meters plakband, zodat het product wel beschermd is tijdens de rit in de grote transportzak achterop de brommer. De hoeveelheid verpakkingsmateriaal die door de Chinese e-commercesector op de markt gebracht wordt, is dan ook enorm en van al dat materiaal wordt bijna niets gerecycled. De Chinese overheid wil hierin verandering brengen. Nederland helpt hierbij, als koploper op dit gebied en Thuiswinkel.org is gevraagd hierin te adviseren.

Zo kwam het dat ik afgelopen week samen met Rijkswaterstaat en een aantal kennispartijen een reis naar China maakte. Het doel was meer zicht te krijgen op de Chinese e-commerce sector en de manier waarop verpakkingen gebruikt worden. Met deze inzichten kunnen we in combinatie met onze Nederlandse kennis en bedrijven China verder helpen het afvalprobleem terug te dringen.

Groter dan groots

We hebben verschillende ketenpartijen bezocht, waaronder de grootste verpakkingsleverancier van China. Deze partij levert verpakkingen voor onder andere JD en Alibaba. Daarnaast zijn we op bezoek geweest van VIP.com, een van de grotere e-commerce partijen in China. In de eerste instantie viel het warehouse mij wat tegen, totdat ik erachter kwam dat dit nog maar een bijgebouw was. Het totale warehouse betrof 760.000 m2! Ongeveer zes keer zo groot als het grootste e-commerce warehouse in Nederland. En dit was er slechts een van de vijf…

Een aantal mooie bevindingen van mijn reis:

  • Recyclen gebeurt nog bijzonder weinig in China. Het is onbekend wat er gebeurt met de e-commerce dozen. Hierdoor is het voor Chinese e-commerce bedrijven lastig om gerecyclede materialen te gebruiken voor de e-commerce verpakkingen omdat ze beperkt beschikbaar zijn.
  • Chinezen zijn gek op tape. Er wordt dan ook veel oververpakt door pakjes in de tape te draaien.
  • Biologisch afbreekbaar plastic heeft bij sommige bedrijven een andere betekenis; in plaats van plastic te maken van andere grondstoffen wordt dit soms gezien als het plastic zo ontwerpen dat het snel afbreekt in kleine micro plastics in de natuur. Oftewel; als je er niets van ziet, heb je ook geen probleem…
  • De consument is gek op verpakkingen. Dozen hebben waarde en krijgen snel een andere functie. Weer innemen van verpakkingen is hierdoor erg lastig. Aan de andere kant wordt er nu wel voorzichtig geëxperimenteerd met een herbruikbare verpakking.
  • Een fancy verpakking met retourfunctie lijkt niet erg hoog te staan op het lijstje van de e-commerce bedrijven.
  • Rolcontainers worden maar beperkt gebruikt. Tegelijkertijd is er veel productschade, ondanks dat de dozen drie keer zo dik zijn als in Nederland.

Er is dus nog  genoeg te winnen in China. Op andere vlakken zijn ze wel veel verder. Het warehouse van VIP.com staat vol met technologie en robotisering. Al gebeurt het inpakken dan nog wel handmatig.

De komende maanden bekijken wij als Thuiswinkel.org in hoeverre wij een rol willen gaan vervullen om het afvalprobleem van de Chinese e-commerce sector te reduceren en hiermee de wereld een stukje duurzamer te maken. En wat we als sector hier in Nederland hieraan kunnen hebben. Een ding is zeker; er liggen veel investeringsmogelijkheden voor Nederlandse verpakkings- en recyclingbedrijven om dit op te pakken.

Verduurzamen van verpakkingen in Nederland

Ook in Nederland werken wij aan het verduurzamen van e-commerceverpakkingen. Dit najaar worden nieuwe brancheverduurzamingsplannen voor verpakken opgesteld, met hierin doelstellingen voor de hele e-commercesector. Wil je hierover meedenken of heb je vragen, neem dan contact op met Margreeth Pape (), adviseur logistiek en duurzaamheid bij Thuiswinkel.org.