5 oktober 2018

Snelle tips voor een toegankelijke website (5/5): Toegankelijk bouwen

Man werkt aan broncode op laptop

Dit is de Week van de Toegankelijkheid. Een week waarin aandacht wordt gevraagd voor mensen met een beperking. In Nederland wonen ongeveer twee miljoen mensen die een beperking hebben. Denk hierbij aan (kleuren)blindheid, slechtziendheid, auditieve of fysieke beperkingen, dyslexie, laaggeletterdheid of zwakbegaafdheid. We geven je deze week graag tips voor een toegankelijke webshop, zodat je iedereen goed van dienst kunt zijn.

Eenvoudige maatregelen eerst

Een toegankelijke website biedt enorm veel kansen. Je bereikt een grotere doelgroep, je bent beter vindbaar en de kwaliteit van je website gaat erop vooruit. Een bestaande webshop van de ene op de andere dag helemaal toegankelijk maken kan echter kostbaar zijn. Dat is gelukkig ook niet nodig. Ons advies is daarom om stapsgewijs toegankelijk te worden. Probeer bij je huidige webwinkel al zo veel mogelijk eenvoudige maatregelen te treffen. Denk hierbij aan het gebruik van skiplinks. Of bekijk welke van de vijf tips die wij deze week hebben gegeven (zie de links onderaan dit artikel) voor jou eenvoudig op te volgen zijn.

Toegankelijk bouwen

Een toegankelijke webshop bouwen is goedkoper dan een bestaande webshop ‘repareren’. Om de kosten zo laag mogelijk te houden en om te zorgen voor de meest duurzame oplossingen kun je toegankelijkheid het beste meenemen op het moment dat je een nieuwe webshop of website gaat bouwen. We weten dat bedrijven gemiddeld een keer per drie of vier jaar een nieuwe website laten bouwen, dus er bestaat een kans dat jij binnenkort een nieuwe site lanceert. Het World Wide Web Consortium (W3C) heeft speciale richtlijnen opgesteld waarmee je website toegankelijk wordt voor iedereen. Je webbouwer is zeker met deze ‘Webrichtlijnen (WCAG 2.0)’ bekend. Vraag je webbouwer naar de mogelijkheden en spreek iets af over het toepassen van deze Webrichtlijnen.

Een kans voor toeleveranciers

Ben jij webshopbouwer? Overweeg dan om toegankelijke webshops als pakket te verkopen. Uit duurzaamheidsoverwegingen, kostenbesparing en het verhogen van conversie, zal de vraag naar toegankelijke webshops omhoog gaan. Voor leveranciers van CMS’en, webshoppakketten, integrators en webbouwers is dit dé kans om je te onderscheiden. Als je als leverancier hier nu mee aan de slag gaat, loop je sterk voor op je concurrenten.

Meer voordelen

Toegankelijk bouwen biedt vele voordelen. De kosten blijven lager, de gebruiksvriendelijkheid van een website neemt toe en je bent klaar voor de toekomst. Wil je meer lezen over deze voordelen? Lees dan de voordelen van toegankelijk bouwen op de website van Stichting Accessibility.

Thuiswinkel.org en toegankelijkheid

De website van Thuiswinkel.org is sinds 2005 gecertificeerd door Stichting Accessibility. Dat betekent dat onze website voldoet aan de ‘A richtlijnen’ van het Waarmerk drempelvrij.nl. Verder hebben we dit jaar een actieplan uitgereikt aan Hugo de Jonge. Onderdeel van dat plan is het oprichten van een expertgroep met gastheer Stichting Accessibility. De groep wil zorgen voor bewustwording in het bedrijfsleven over zowel de problematiek als de kansen van e-Accessibility. Daarnaast streeft de expertgroep naar het introduceren van een tool of checklist voor mkb’ers, met quick wins en een structurele aanpak om conversie te verhogen door met e-Accessibility aan de slag te gaan.

Lees hier onze overige tips voor een goede toegankelijke (web)shop: