4 oktober 2018

Snelle tips voor een toegankelijke website (4/5): On- en offline

Symbool mindervalide

Dit is de Week van de Toegankelijkheid. Een week waarin aandacht wordt gevraagd voor mensen met een beperking. In Nederland wonen ongeveer twee miljoen mensen die een beperking hebben. Denk hierbij aan (kleuren)blindheid, slechtziendheid, auditieve of fysieke beperkingen, dyslexie, laaggeletterdheid of zwakbegaafdheid. We geven je deze week graag tips voor een toegankelijke webshop, zodat je iedereen goed van dienst kunt zijn.

Veel webshops hebben ook een fysieke winkel of een bedrijfspand/kantoor waar ze klanten of relaties verwelkomen. Is jouw pand toegankelijk voor alle bezoekers en medewerkers? Kunnen mensen met een lichamelijke beperking bijvoorbeeld naar binnen? Kunnen mindervalide bezoekers vlakbij parkeren, bijvoorbeeld op een invalideparkeerplaats?

Enkele tips:

  • Zorg dat de route naar de ingang minstens 90 cm breed is, dus verwijder eventuele reclameborden die voor je ingang staan. Een oprit, drempelhulp of wegneembare oprijplaat is niet alleen klantvriendelijk voor rolstoelgebruikers, maar ook voor bezoekers met een kinderwagen.
  • Heb je deuren die volledig van glas zijn en die niet automatisch opengaan? Zorg dan voor stickermarkering voor mensen die slecht kunnen zien.
  • Zet geen spullen voor deuren en nooduitgangen of in vluchtroutes. Dit helpt iedereen om bij calamiteiten het pand zo snel mogelijk te verlaten. Voor mensen in een rolstoel of slechtziende mensen is dit nóg belangrijker.
  • Maak een lijstje met parkeerplekken in de buurt van je bedrijf. Maak daarbij een duidelijk onderscheid tussen gewone parkeerplekken en speciale plekken voor gehandicapten. Je helpt (potentiële) klanten door deze informatie bijvoorbeeld op je website te plaatsen.
  • In kleine panden is één aangepast toilet vaak voldoende. In grotere panden (of panden met meerdere verdiepingen) zijn soms meer aangepaste toiletten nodig. In deze ruimte kun je ook een opklapbare baby- of verzorgingstafel plaatsen. Zo maak je er een multifunctionele ruimte van.

Thuiswinkel.org en toegankelijkheid

De website van Thuiswinkel.org is sinds 2005 gecertificeerd door Stichting Accessibility. Dat betekent dat onze website voldoet aan de ‘A richtlijnen’ van het Waarmerk drempelvrij.nl. Verder hebben we dit jaar een actieplan uitgereikt aan Hugo de Jonge. Onderdeel van dat plan is het oprichten van een expertgroep met gastheer Stichting Accessibility. De groep wil zorgen voor bewustwording in het bedrijfsleven over zowel de problematiek als de kansen van e-Accessibility. Daarnaast streeft de expertgroep naar het introduceren van een tool of checklist voor mkb’ers, met quick wins en een structurele aanpak om conversie te verhogen door met e-Accessibility aan de slag te gaan.

Lees hier onze overige tips voor een goede toegankelijke (web)shop: