4 oktober 2018

Shopping Today: Meer conversie met een toegankelijke webshop

Foto tijdens de presentatie over e-Accessibility tijdens Shopping Today

Van 1 tot en met 6 oktober 2018 is het de Week van de Toegankelijkheid. Door ‘toegankelijk’ te zijn bied je mensen met een beperking de mogelijkheid om gebruik te maken van je (web)winkel. De expertgroep Opportunities of e-Accessibility, met Elaine Oldhoff van Thuiswinkel.org als voorzitter en Ron Beenen van Stichting Accessibility en MKB Nederland als gastheer, doet onderzoek naar het verbeteren van de toegankelijkheid en presenteerde hun eerste uitkomsten tijdens Shopping Today.

Noodzakelijk voor sommigen, prettig voor iedereen!

In januari 2017 is de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (Wgbh/cz) ingevoerd. Deze houdt in dat je je website moet aanpassen voor mensen die je website niet kunnen gebruiken vanwege een beperking. De expertgroep geeft aan dat 12% van de bevolking een probleem heeft met horen, zien, bewegen of begrijpen. Dit betekent dat er in Nederland ruim twee miljoen mensen zijn met een beperking zoals (kleuren)blindheid, slechtziendheid, auditieve of fysieke beperkingen, dyslexie, laaggeletterdheid of zwakbegaafdheid (IQ 70-85).

Mensen met een beperking hebben bovengemiddeld veel voordeel van online winkelen. Zo is het voor sommige al een schier onmogelijke taak om een bezoekje te brengen aan de fysieke winkelstraat, laat staan om uitgebreid te winkelen. Voor iemand die kleurenblind is, is het veel eenvoudiger om online te winkelen, zodat hij zeker weet dat hij bijvoorbeeld blauwe sokken koopt in plaats van zwarte. Al moet de webshop deze informatie dan natuurlijk wel op een juiste manier verstrekken.

Hoe werkt digitale toegankelijkheid?

Bij digitale toegankelijkheid zorg je ervoor dat je website ook goed te gebruiken is door mensen met een beperking. Je moet daarbij letten op de vorm (kleurgebruik, logica), de inhoud (structuur, informatie en user experience) en de presentatie. Bedenk dat je website wordt gebruikt op en door verschillende devices, zoals desktop, tablet, mobiel, zoekmachines en hulpapparatuur. Deze laatste twee hebben bovenmatig last van slechte HTML-codes en verkeerd ingevoerde velden zoals Alt-teksten en tooltips. Wanneer je een linkje bijvoorbeeld geen tooltip geeft, leest de voorleesfunctie de hele link op, in plaats van de bezoeker te vertellen waar hij met de link naartoe gaat.

Verder gaf de groep als voorbeeld dat de iPhone standaard uitgerust is met een bedieningsvorm waarbij een bediener met een beperking zijn telefoon eenvoudig kan gebruiken. SIRI kan bijvoorbeeld ook meerder websitelagen aangeven. Mensen met een beperking hebben dus geen problemen bij het kopen van producten via mobiele apparaten. En door je website hierop goed aan te passen, loop je voor op webshops die voice nog niet meenemen in hun websiteontwikkelingen.

Waarom wil je een toegankelijke website

Een website die goed toegankelijk is (voor mensen met een beperking), heeft veel voordelen ten opzichte van een website waarop dat minder goed geregeld is:

 • Met behulp van een goede structuur, nuttige informatie en voldoende interactie op je website ben je beter toegankelijk voor mensen met een beperking én beter vindbaar in Google.
 • Als mensen met een beperking eenmaal een prettige site hebben gevonden, blijven ze deze site gebruiken. Daar kunnen ze immers alles goed vinden.
 • 12% van de Nederlanders heeft een beperking: dit staat gelijk aan
 • Een toegankelijke webshop is een goedkoper alternatief dan een callcenter waar mensen naartoe moeten bellen als ze iets niet kunnen vinden op de website.
 • 85% van de Facebookgebruikers kijkt video zonder geluid. Ondertiteling is dus belangrijk, zeker gezien het feit dat er vandaag de dag steeds meer met video wordt gewerkt.
 • Eenvoudige en duidelijke teksten zijn voor iedereen prettig leesbaar, dus niet alleen voor mensen met een beperking. /li>
 • Google is blind (en doof) en gebruikt geen muis.
 • Door hier nu mee aan de slag te gaan, houd je je aan de vastgestelde wetgeving en versterk je je reputatie.

Tips voor toegankelijkheid

 1. Wees je bewust van je drempels. Probeer je eigen webshop eens uit zonder een muis te gebruiken of gebruik de voorleesfunctie. Lukt het je een product te bestellen op je eigen webshop?/p>

 2. Neem toegankelijkheid mee in je visie, missie en mvo-beleid van je organisatie. Maak iemand in je organisatie hiervoor verantwoordelijk.

 3. Maak een plan: er is altijd laaghangend fruit.

 4. Ga in gesprek met in- en externe stakeholders, zoals ict, communicatie en inkoop.

 5. Benader toegankelijkheid zoals privacy en security. Ook voor deze onderwerpen moet je acties uitvoeren om zaken te borgen.

Meer weten?

Download icon Kon je niet aanwezig zijn bij Shopping Today of wil je de presentaties nog eens op je gemak teruglezen? De eerste presentaties kun je hier al downloaden en de rest zal snel volgen. Benieuwd naar de foto's van het evenement? Deze vind je hier.