28 september 2018

Shopping Today: Het ideale bezorgmodel voor food

defabrique in utrecht

De online 2b-foodmarkt is een sleeping giant, aldus de ShoppingTomorrow-expertgroep 2B Food. Met alle ontwikkelingen op het gebied van data en logistiek staat er de komende tijd enorm veel te gebeuren. En we staan pas aan het begin van al die verandering. De grootste trend op dit moment is dat iedereen zijn eigen manier gaat vinden om de horeca, zorg of andere b2b-organisaties te bevoorraden. De keten is overduidelijk aan het verschuiven en dat kan grote gevolgen hebben.

De expertgroep, die onder leiding staat van PostNL en Group7, is voor haar onderzoek dit jaar op zoek naar het ideale bezorgmodel voor food. Tijdens Shopping Today startten ze hun presentatie met het benoemen van een aantal trends. Zo blijkt uit cijfers van PostNL dat het vervoersbedrijf van alle foodbevoorrading het vaakst langskomt bij 2b-bedrijven. Op de tweede plek staat de levering van maaltijdboxen, gevolgd door de bevoorrading van supermarkten en nichebedrijven.

De populairste ontvangstdagen zijn inmiddels de zondag, maandag en vrijdag. Verder wordt er steeds meer geleverd in de grote steden, waardoor de steden logistiek gezien steeds voller worden. Dit zorgt voor een grote uitdaging, want er rijden dus steeds meer busjes door de binnenstad en die moeten zich allemaal een weg manoeuvreren via smalle straatjes en nauwe bruggetjes. De bijbehorende kosten en de impact op het milieu zijn daarbij natuurlijk belangrijke aandachtspunten. Daarom wordt er steeds meer geïnvesteerd in elektrische wagentjes en bakfietsen.

Ontbundeling van commercie en logistiek

De expertgroep geeft aan dat er een ontbundeling van commercie en logistiek op stapel staat. De verschillende partijen uit de keten moeten dan beter met elkaar gaan communiceren. Deze verandering wordt gedreven door de vervaging die is ontstaan tussen b2b en b2c. Er is momenteel een groot grijs gebied waarin zowel b2b als b2c opereert. Daardoor moeten groothandelaren bijvoorbeeld ook orders onder de €400,- gaan leveren, ook al zijn hun processen daar helemaal niet op ingeregeld en moeten ze daar dus nog aan wennen. Door al deze ontwikkelingen is er meer vraag naar crossdocking-activiteiten, waarbij er beter wordt samengewerkt en producten vanuit één plek worden geleverd. Aangezien concurrenten hierdoor zouden moeten gaan samenwerken en bedrijfsprocessen aangepast moeten worden, is deze ideale wereld echter helaas nog ver weg.

Klantdata als drijfveer

De horeca is altijd huiverig geweest voor het delen van data en hierdoor hebben zij veel kansen op het gebied van logistiek gemist. Door deze inzichten wel te delen is het namelijk haalbaar om via digitale kanalen de eindgebruikers te bereiken en de bezorging beter op hun wensen af te stemmen. Omdat er voorheen alleen gebruik werd gemaakt van bemande kanalen, was dit eerder economisch nog niet haalbaar.

Digitale klantreis van foodprofessionals

Opvallend is dat uit onderzoek blijkt dat ook de foodprofessional zijn zoektocht naar (nieuwe) producten begint bij Google. De tweede inspiratiebron zijn websites van vakbladen/magazines, gevolgd door de folder van de groothandel. Daarna komt pas de website van groothandel en een e-mailnieuwsbrief. De zoekwoorden waar professionals vooral op zoeken zijn ‘lokale producten’, ‘vegetarische producten’ en ‘wereldsmaken’.

Data zijn de nieuwe olie

Fabrikanten willen data hebben over wat er gekocht wordt, maar er zijn bijna geen fabrikanten in de food die zelf aan e-commerce ‘durven’ te doen. Op het moment dat dit wel gaat gebeuren, zal zoals hiervoor al is vermeld commercie en logistiek losgekoppeld moeten worden in het bezorgmodel. Fabrikanten kunnen immers niet allemaal zelf gaan rijden naar de eindgebruiker. De data moeten dan op basis van commerciële modellen worden ingezet. Op die manier kan iedereen de eindgebruiker beter leren kennen en beter inspelen op de wensen. Vandaar de stelling dat data de nieuwe olie vormen: niet alleen met betrekking tot de waarde, maar ook omdat ze de brandstof zijn die deze cyclus in gang kan zetten én houden.

Meer weten?

Download icon Kon je niet aanwezig zijn bij Shopping Today of wil je de presentaties nog eens op je gemak teruglezen? De eerste presentaties kun je hier al downloaden en de rest zal snel volgen. Benieuwd naar de foto's van het evenement? Deze vind je hier.