21 september 2018

Shopping Today: Voice, AI en VR zijn dichterbij dan je denkt

Sfeerfoto Shopping Today

Donderdag 20 september 2018 was het zo ver: Shopping Today, het e-commercekennisevent van Nederland. En ook dit jaar had de organisatie weer groots uitgepakt. Onder aanvoering van een driekoppige drumband werd het in festivalsferen opgezette evenement spectaculair geopend. Hierna nam dagvoorzitter Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, het woord en hij heette de meer dan 1250 aanwezigen van harte welkom.

De e-commercebranche bruist en borrelt aan alle kanten en zit boordevol energie. De halfjaarcijfers uit de Thuiswinkel Markt Monitor, die eerder die ochtend waren gepubliceerd, laten dat duidelijk zien. Wijnand ging daarom met Danny van den Burg, Retail Sales Lead bij GfK en verantwoordelijk voor de Thuiswinkel Markt Monitor, in gesprek over de laatste trends in e-commerce.

Danny vertelde dat de online bestedingen nog steeds een flinke groei doormaken in Nederland, maar dat dit eigenlijk niet ten koste gaat van de groei in de fysieke wereld; ook daar zien ze de consumentenbestedingen gestaag stijgen. Wel zit er een groot verschil in de verschillende branches; producten als games, boeken en kleding worden inmiddels al grotendeels online gekocht, terwijl we op het gebied van food toch nog steeds het vaakst de supermarkt opzoeken, al stijgt het online aandeel van deze laatste productgroep ook bijzonder snel. Zo kopen Nederlandse consumenten gemiddeld de meeste foodproducten online van alle Europeanen.

Keynotes: Tussen mobiel en artificial intelligence

De rode draad van de dag was dat we momenteel tussen twee grote ontwikkelingen zitten. Waar we nog niet zo lang geleden werden overstelpt met de mobile first-boodschap, staan we nu eigenlijk alweer aan de vooravond van een nieuwe ontwikkeling. Dat een goede mobiele strategie op dit moment essentieel is, is inmiddels wel bij iedereen bekend, maar er moet toch ook echt al gekeken worden naar de (nabije) toekomst. En volgens de sprekers kunnen we daarbij eigenlijk al niet meer om artificial intelligence heen. Of het nu gaat om chatbots, voice recognition of gepersonaliseerde hulp bij het vinden van cadeaus, retailers moeten hier nu al op in gaan spelen om de boot straks niet te missen. Overigens moet het implementeren van deze nieuwe technologieën geen doel op zich zijn. Je moet er alleen iets mee doen als je merkt dat jouw klanten dat ook willen.

Zoals Olivier van Duijn van Marktplaats.nl en Machiel Tiddens van Albert Heijn Online al aangaven in hun presentaties, de technologische ontwikkelingen gaan op dit moment zo snel dat ze bijna niet meer bij te houden zijn. Er worden steeds meer nieuwe tools opgezet waarmee het leven gemakkelijker wordt gemaakt en tijd kan worden bespaard. Dit is ook iets waar Boukje Taphoorn van bol.com zich in kon vinden. De klant wordt op dit moment op drie gebieden verwend:

  • Personalisatie
  • Naadloze ervaring
  • Snelle service

Het is dus voor retailers zaak om naar hun eigen mogelijkheden hierop in te spelen, zodat zij hun klanten op de best mogelijke manier te woord kunnen staan.

Ook binnen Facebook herkennen ze zich in deze trends. Sylvain Querne vertelde dat er zo’n 9 miljoen Nederlandse maandelijks op het platform zitten en dat 7,1 miljoen mensen dit via een mobiel apparaat doen. Met adverteren is het onmogelijk om deze mensen allemaal te bereiken, maar binnen deze groep bevinden zich ongetwijfeld mensen die geïnteresseerd zijn in jouw product of merk. Om hen te bereiken hanteren retailers vaak nog een verkeerde strategie, aldus Sylvain. Retailers zijn nu nog geneigd om vooral te investeren in aspecten waar het geld moet binnenkomen, maar dit is de verkeerde aanpak. Als (web)winkelier heb je er veel meer aan om mensen te beïnvloeden op de plekken waar zij hun informatie vandaan halen. Een sterke strategie op het gebied van personalisatie en lokalisatie is daarbij dan essentieel.

Parallelsessies: Hoever zijn de ShoppingTomorrow-experts?

Tussen de verschillende keynotes door stonden vijf parallelsessies op het programma. Per ronde konden de bezoekers kiezen uit een bijzonder uitgebreid aanbod van presentaties, die allemaal hot topics binnen de e-commercebranche behandelden. Zo gaven alle ShoppingTomorrow-expertgroepen een sneak peek in hun tussentijdse resultaten, zodat we een beeld konden krijgen van hoe hun uiteindelijke onderzoeksrapport, dat zij in december aanleveren en in januari presenteren, eruit komt te zien. Daarnaast waren er verschillende business partners van Thuiswinkel.org om de aanwezigen via presentaties en stands bij te praten over de laatste ontwikkelingen binnen hun vakgebied.

Tijdens de lunch (met een heuse foodtruck) stond ook de feestelijke bijeenkomst voor de docenten van de door Thuiswinkel e-Academy gecertificeerde opleidingen op het programma. Dit jaar kregen negentien opleidingen op ceremoniële wijze hun certificaat uitgereikt, omdat hun curricula voldoen aan de eisen die e-commercebedrijven en omnichannelspelers stellen aan (potentiële) medewerkers. Zeven opleidingen werden overigens excellent gecertificeerd, omdat zij zich relatief snel vernieuwen en tijdig in kunnen spelen op actuele ontwikkelingen.

Twinkle 100

Tot slot werd tijdens Shopping Today ook weer de Twinkle 100 officieel gepubliceerd. Dit handige naslagwerk geeft een duidelijk overzicht van de grootste Nederlandse e-commercespelers en net als vorig jaar prijkte de naam van bol.com weer bovenaan deze lijst. Het is daarbij wel mooi om te vermelden dat het bedrijf voor het eerst de magische grens van € 1 miljard euro aan omzet heeft weten te doorbreken.

Om 17.00 uur kwam er na de laatste keynote een einde aan dit bijzonder boeiende event, waarna de bezoekers elkaar opzochten tijdens de netwerkborrel. Uiteindelijk keerde iedereen weer huiswaarts, met nieuwe contacten en veel praktische kennis die zij meteen kunnen inzetten om hun bedrijf naar een hoger plan te tillen.

Meer weten?

Download icon Kon je niet aanwezig zijn bij Shopping Today of wil je de presentaties nog eens op je gemak teruglezen? De eerste presentaties kun je hier al downloaden en de rest zal snel volgen. Benieuwd naar de foto's van het evenement? Deze vind je hier.