29 augustus 2018

Vrouwen vinden gratis retourneren belangrijker dan mannen

Vrouw shopt met man

Uit onderzoek van Motivaction, in opdracht van Thuiswinkel.org, naar het online shopgedrag van Nederlandse consumenten blijkt onder meer dat vrouwen andere shopvoorkeuren hebben dan mannen. Zo blijken vrouwen de keuze voor een webshop vooral af te laten hangen van de mogelijkheid tot gratis retourneren en de optie om te kiezen tussen verschillende betaalmethoden (beiden 61%), terwijl mannen naamsbekendheid een van de belangrijkste aspecten vinden (54%).

Andere manieren waarop mannen een webshop selecteren, zijn de mogelijkheid om te kunnen kiezen tussen verschillende betaalmethoden (54%) en gratis retourneren (42%). Vrouwen raadplegen verder sneller hun vrienden en familie dan mannen (35% versus 25%). Daarnaast is het opvallend dat mannen meer waarde hechten aan fora/blogs dan vrouwen (6% versus 2%).

 Verschil tussen mannen en vrouwen wat betreft keuze voor webshop

Download hier de tekstversie van de grafiek   

Zowel mannen (34%) als vrouwen (36%) kijken naar reviews en checken de beveiligde verbinding (35% vrouwen, 33% mannen). Verder wordt gekeken naar onafhankelijke keurmerken (32% vrouwen, 29% mannen) en professionele uitstraling van de webshop (28% vrouwen, 27% mannen). Denk bij dat laatste aan vormgeving en het taalgebruik.

Keuze voor keurmerken

Ongeveer een derde van alle mannen en vrouwen kijkt online nooit naar een keurmerk. Van de mannen kijkt 30% alleen naar een keurmerk als ze iets online kopen voor een groot bedrag, tegenover 26% van de vrouwen. 44% van de vrouwen koopt online (bijna) alleen bij webshops met een keurmerk, tegenover 39% van de mannen. Verder geeft 29% van de mannen aan niet bij een webwinkel te kopen als het Thuiswinkel Waarborg niet op de site staat. Bij vrouwen is dit 20%.

Tips en tricks voor meer conversie

Let op: 93% van de online shoppers checkt op een of andere manier of een webwinkel betrouwbaar is. Het is daarom van groot belang om ervoor te zorgen dat je online betrouwbaar overkomt. En hoewel mannen en vrouwen online dus op andere dingen letten, zijn er toch veel overeenkomsten. Deze wetenschap kan je helpen met het professioneler maken van je webshop. We geven je een aantal tips om deze potentiële klanten tegemoet te komen. Wil je mannen en/of vrouwen voor jouw webshop laten kiezen, dan:

  • moet je verschillende onlinebetaalopties aanbieden;
  • willen ze gratis kunnen retourneren;
  • heb je een stevige naamsbekendheid nodig;
  • wil je reviews over je shop online hebben staan. Kies voor reviews in eigen beheer, zodat je ze kunt monitoren en erop kunt reageren;
  • zorg je voor een veilige verbinding;
  • ·voer je een onafhankelijk keurmerk;
  • zorg je voor een goede vormgeving en foutloze teksten op je webshop.

Als je je voornamelijk op vrouwen richt, moet je verder zorgen voor positieve mond-tot-mondreclame zodat zij vrienden en familie gaan vertellen over jouw shop. Dat kun je bijvoorbeeld doen via een uitmuntende klantenservice.

Richt je je vooral op mannen, dan is het belangrijk om een positief oordeel van onafhankelijke partijen zoals Radar of de Consumentenbond te krijgen. Daarnaast is het ook goed om ervoor te zorgen dat er positief op fora/blogs over je gesproken wordt.

Toekomstproof met Thuiswinkel.org

Thuiswinkel.org helpt je graag toekomstproof te worden in de e-commercebranche. Blijf op de hoogte van deze en andere tips door ons te volgen via nieuwsbrief, LinkedIn of Twitter.