30 augustus 2018

Uitgesproken Ank: Herroeping is geen drukmiddel om klachten te verhelpen

bluetoothlogo op carkit

Elke maand behandelt Ank een uitspraak van de Geschillencommissie in Twinkle Magazine. Dit keer gaat het over een consument die zijn geld terug wil omdat de bluetoothverbinding van zijn nieuwe telefoon niet werkt. 

De consument

"Ik heb de door mij gekochte telefoon een paar dagen uitgeprobeerd. Ik kwam erachter dat de bluetoothverbinding in de auto het niet goed deed. De ondernemer gaf het advies om het toestel voor onderzoek terug te sturen. Vervanging bleek niet mogelijk omdat er sprake was van gebruikersschade. Vervolgens heb ik mij beroepen op het herroepingsrecht, maar dat kan ook niet omdat ik het toestel heb gebruikt. Volgens de ondernemer wijst het onderzoek uit dat het probleem aan de carkit ligt. Ik verlang echter het volledige aankoopbedrag terug plus een aanvullende vergoeding."

De ondernemer

"Het toestel is niet in nieuwstaat aan ons geretourneerd. Dat is de reden dat van omruiling geen sprake kon zijn. We hebben het toestel laten onderzoeken. Het toestel functioneert goed. We hebben aangeboden om tegen een gebruikersvergoeding, vanwege waardevermindering, alsnog het abonnement en het bijbehorende toestel te annuleren. Dat wil de consument niet."

De commissie

"Een deskundige onderzoekt het toestel. De backcover aan de onderzijde zit los en is daardoor niet meer stof- en waterdicht. Dit gebeurt vaak bij het openmaken van het toestel door een niet geautoriseerd herstelbedrijf. De deskundige heeft het toestel meerdere keren geüpdatet en hersteld. Ook is het toestel een week lang getest met betrekking tot het bluetoothsysteem. Er zijn geen gebreken vastgesteld die aanleiding zouden kunnen geven tot ontbinding van de overeenkomst. Met betrekking tot het beroep van de consument op zijn herroepingsrecht zijn wij van oordeel dat dit beroep niet opgaat nu de consument het toestel in gebruik heeft genomen. Het herroepingsrecht is bedoeld voor gevallen waarin een consument spijt heeft van een aankoop en niet als drukmiddel om klachten te verhelpen. Klacht is ongegrond."

Mijn conclusie

"Heldere uitspraak waar we allemaal iets aan hebben. Ook is hier weer het belang van een deskundige aangetoond. Plus het verweer dat ons lid heeft geschreven en de tijdsinvestering die ons lid heeft genomen om bij de zitting aanwezig te zijn. Mijn complimenten hiervoor!"

Zorg dat je voorbereid bent, check onze juridische vraagbaak!

Foto van bureau met telefoon en beelscherm met de website van de geschillencommissie

Thuiswinkel.org heeft voor haar leden uitspraken van de geschillencommissie verzameld en via een handige zoekmodule als vraagbaak beschikbaar gemaakt! Wil je als webwinkel weten wat de commissie heeft besloten over juridische meningsverschillen m.b.t. levering, herroepingsrecht, schadevergoeding, incassokosten, beschadigde producten én meer? In onze geschillenzoekmachine kun je zoeken op gegronde, ongegronde en gedeeltelijk gegronde geschillen in combinatie met méér dan tien onderwerpen. Hierdoor vind je supersnel een uitspraak die jou helpt bij het vormen van jouw eigen verweer. 

Heb je daarna nog juridische vragen? Neem dan contact op met onze jurist Ank van Heeringen door een mail te sturen naar .

Na inlog op Mijn Thuiswinkel kunnen leden zich gratis verdiepen in cases van mede-webwinkeliers:

Zoek in juridische cases