24 augustus 2018

E-mailmarketingtip: Kosten omlaag, resultaten omhoog

Tip van business partner Hellodialog

newsletter did you know

Het geheim voor goede resultaten met e-mailmarketing is het werken met een actieve database. Het klinkt misschien als een open deur, maar toch gebeurt dit nog veel te weinig. Thuiswinkel.org-business partner Hellodialog wist op deze manier bij haar klanten de kosten omlaag te brengen en tegelijk significant meer kliks en een betere domeinreputatie te realiseren. Een win-win dus!

Een database met 100.000 e-mailadressen klinkt hartstikke mooi, maar als niemand je e-mails opent, dan heb je er weinig aan. Kortom, de stelling ‘hoe groter je database hoe beter’ geldt lang niet altijd. Waar je meer aan hebt is een actieve database: klanten die je e-mails openen en doorklikken. Dát kan immers leiden tot conversie. Hellodialog geeft je graag tips om hiermee aan de slag te gaan.

Afscheid nemen van zombies

De contacten uit je database die regelmatig jouw campagnes openen, vormen het actieve segment; mensen die echt geïnteresseerd zijn. Je contacten die over een langere periode (zes-twaalf maanden, afhankelijk van je mailfrequentie) geen campagnes meer van je hebben geopend, vormen het inactieve segment.

Binnen het inactieve segment, maakt Hellodialog onderscheid tussen inactieve contacten die geheractiveerd moeten of kunnen worden en slapers/zombies. Zombies zijn de contacten die bijvoorbeeld een keer iets hebben gekocht in je webshop maar nog nooit een campagne van je hebben geopend. Van deze contacten moet je afscheid nemen, want zij zorgen voor een verslechtering van je resultaten en een daling van jouw domeinreputatie. E-mail clients zien dat de open rates van je campagnes laag zijn en komen tot de conclusie dat jouw campagnes dus irrelevant zijn. Dit kan tot gevolg hebben dat je campagnes eerder in de spam folder komen. Het advies van Hellodialog: focus je op het actieve segment!

Wat levert mij dat op?

  • Hogere open rates, want je mailt alleen mensen die geïnteresseerd zijn in jouw campagnes.
  • Betere domeinreputatie.
  • Meer e-mails komen in de inbox, e-mail clients zien dat je goed presteert.
  • Zo genereer je meer omzet.
  • Kosten gaan omlaag, omdat je enkel nog het actieve segment mailt.

Klantcase: Fashionketen met winkels en webshop

Tot voor kort werd er binnen segmenten geen onderscheid gemaakt tussen actieve en inactieve contacten. De totale database van 125.000 contacten heeft Hellodialog opgesplitst in een actief segment met 70.000 contacten en een inactief segment met 55.000 contacten. Door het benaderen van alleen de actieve contacten steeg het gemiddeld aantal kliks naar de webshop per campagne van 10.000 naar 12.500. Dus door het segment te verkleinen – lees relevanter maken – steeg het aantal kliks. Met als gevolg dat de kosten per campagnelager zijn en de omzet stijgt. Een win-winsituatie! Het inactieve segment wordt op dit moment geheractiveerd met kleine gerichte campagnes.

Contact

Heb je na het lezen van dit blog vragen of wil je eens sparren over jouw e-mailmarketing? Schroom niet en neem contact op met Hellodialog.

Ze horen graag van je!