18 juni 2018

Thuiswinkel Ledenevent 2018: “Maak van een zoeker een boeker!”

Zaal met mensen en martin

Donderdag 14 juli vond het jaarlijkse Thuiswinkel Ledenevent weer plaats bij Inn Style in Maarssen. Met een opkomst van zo’n honderd webwinkeliers was ook deze editie van het exclusieve evenement weer een groot succes. De aanwezigen kregen via verschillende kennissessies praktische informatie over onder andere conversie, privacy en hoe ze om moeten gaan met partijen als Google en Amazon. De middag werd afgesloten met een gezellige barbecue en borrel.

Na de plenaire opening door Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org, nam Ine Polak van onderzoeksbureau GfK het woord. Zij vertelde het publiek over de nieuwste cijfers uit de Thuiswinkel Markt Monitor. Na deze positieve blik op de Nederlandse e-commercebranche was het tijd voor de paralelsessies en kon het publiek gedurende drie rondes telkens kiezen voor twee interessante presentaties.

Privacy en duurzaamheid

Tijdens de eerste ronde vertelden Vincent Romviel en Ellen de Lange, beiden van Thuiswinkel.org, over de nieuwste ontwikkelingen op de gebieden van respectievelijk privacy en duurzaamheid. Zo legde Vincent verder uit wat er van webwinkels wordt verwacht nu de AVG in werking is getreden en gaf hij beknopt weer wat Thuiswinkel.org allemaal al had ondernomen om haar leden te helpen bij het voldoen aan deze nieuwe privacywet.

Ellen nam op haar beurt de bezoekers mee in de wereld van duurzame pakketbezorging. Ze legde uit dat er ten onrechte wordt gedacht dat e-commerce een grote invloed heeft op de CO2-uitstoot van bestelbusjes. Toch wil Thuiswinkel.org de online branche nog duurzamer maken en heeft daarvoor een ambitieus plan opgezet, waarmee de CO2-uitstoot met de helft is verminderd in 2025. Om dit te bewerkstelligen is onder andere begin dit jaar het initiatief Bewust Bezorgd gestart met een aantal belangrijke e-commercepartijen.

Meerdere kanalen, één doel

Hoe zorg je voor een succesvolle omnichannelstrategie? Consumenten gebruiken inmiddels natuurlijk al veel devices en dat worden er steeds meer. Freek de Jong van business partner RIFF legde aan de hand van zes fasen uit hoe je die versnipperde consument geïnteresseerd houdt in jouw merk. Zorg in ieder geval voor een goede focus, verzamel daarnaast de juiste data en leer daarvan, en voer altijd een goede analyse en evaluatie uit.

In de andere zaal vertelde Ruud van der Veer van Evoworks (eveneens business partner van Thuiswinkel.org)  hoe je als webwinkelier het beste kunt profiteren van het fenomeen Google Shopping. Hij gaf de bezoeker hiervoor enkele praktische tips. Zo moet je van te voren altijd zorgen voor een goede strategie, zodat je weet wat je wilt bereiken. Daarnaast is het van groot belang dat je niet alleen de juist zoekwoorden kiest maar ook de juiste zoekwoorden uitsluit, zodat je de juiste mensen naar jouw advertentie krijgt. En wees ook altijd kritisch naar je campagne-instellingen en houd je feed altijd up to date.

Blik op het buitenland

In de derde ronde was het in één zaal de beurt aan Inge Demoed van ShoppingTomorrow om wat meer te vertellen over wat er in 2018 allemaal op de planning staat voor het onderzoeksprogramma. Dit jaar gaan de experts voor de vijfde keer aan de slag met onderzoeken in hun vakgebieden, waarbij dit keer het thema “Window to the World” is. De expertgroepen kijken hierbij niet alleen naar best practices uit het buitenland, maar ook naar Nederlandse bedrijven met een internationale focus en naar het duurzame aspect van e-commerce, zodat we meer oog kunnen houden voor het milieu.

Niels Kijkuit van business partner Salmon had het in de andere zaal over zo’n buitenlandse partij waar Nederlandse retailers nog veel van kunnen leren: Amazon. Deze e-commercegigant heeft zich inmiddels ook in Nederland gevestigd en daar kun je als webwinkelier wel degelijk van profiteren. Volgens Niels moeten partijen die via Amazon willen verkopen ervoor zorgen dat zij in de zogenoemde buy box terechtkomen, een speciale box op de productdetailpagina waarin je als retailer sneller opvalt.

Conversie zit in je brein

Het slotwoord tijdens deze inspirerende ledendag was aan Martin van Kranenburg, een gerenommeerd spreker die de zaal met zijn energieke optreden vertelde dat conversie zich vooral in de brein bevindt. Want wist je dat je 95% van al je beslissingen onbewust maakt? Het is dus zaak om als retailer dit onbewust zijn te triggeren en zo “van een zoeker een boeker te maken”. Martin haalde hiervoor op een bevlogen manier de principes van Cialdini aan:

  • Laat anderen jouw verhaal vertellen/promoten
  • Wees een autoriteit
  • Zorg voor schaarste
  • Ga de dialoog aan met je bezoeker
  • Kweek sympathie voor je merk
  • Geef iets weg zonder er iets voor terug te verlangen

Daarnaast benadrukte Martin het belang van het design van je website (samen met de tekst heeft dit een belangrijke invloed op de beslissingen van je bezoeker) en dat je een wij-gevoel moet creëren bij de klant. Met dit energieke optreden kwam er een einde aan het officiële gedeelte van de ledendag en was het tijd voor de bbq en borrel. Hier konden de bezoekers nog even met elkaar napraten over de dag en vertellen hoe zij de opgedane kennis de volgende dag al in de praktijk gingen brengen.