20 juni 2018

Uitgesproken Ank: Sneakers met bobbels

wetboek en hamer

De consument

De schoenen van mijn zoon zijn ondeugdelijk omdat de binnenzijden van beide schoenen ter hoogte van het begin van de wreef zodanig gebobbeld zijn dat bij het dragen verwondingen zijn ontstaan. Later is bij het dragen het leer aan de buitenkant losgelaten waardoor nog meer bobbels zijn ontstaan. Ik heb dezelfde schoenen in een fysieke winkel gevoeld en gezien en die vertonen de bobbels aan de binnen- en buitenzijde niet. Ik verlang ontbinding van de overeenkomst en wil mijn aankoopbedrag terug.

De ondernemer

Er is sprake van een ongegronde klacht. Dit model schoen is al jarenlang in omloop en er zijn er duizenden van verkocht. Daarmee kunnen we een fabricagefout uitsluiten – of dat is in ieder geval onaannemelijk. Wij hebben de schoenen beoordeeld. De klacht is ontstaan doordat de schoenen te breed en aan de grote kant zijn. Door te veel ruimte zakt het leer wat in en ontstaan er plooien.

De commissie

 

Wij hebben de desbetreffende schoenen bekeken en beoordeeld. Onmiskenbaar zijn de plooien/rimpels en het loslatende leer. We achten het niet waarschijnlijk dat de schoenen te groot en te breed zijn, mede door de overlegde foto’s van de consument waarop de voeten van de zoon zichtbaar zijn op de binnenzolen van de schoen. De klacht is terecht.

Mijn conclusie

De commissie stelt dat de schoenen niet de eigenschappen bezitten die de consument op grond van de overeenkomst mocht verwachten. De schoenen beantwoorden daar dus niet aan. Of dit terecht is, kan ik op afstand niet beoordelen. Daarvoor is voldoende bewijsmateriaal nodig. Hoe zagen de schoenen er vóór het dragen uit? Stel dat het gewoon strakke sneakers waren zonder bobbels? Dan ligt het wel voor de hand om te vermoeden dat er met het dragen iets niet goed is gegaan. Belangrijk om te weten is dat de bewijslast bij een mankement gedurende de eerste zes maanden bij de verkoper ligt. Ook belangrijk om te weten – en ik blijf het herhalen – zorg dat je zelf ook bij de zitting aanwezig bent en zorg dat je voldoende bewijsmateriaal hebt.

Zorg dat je voorbereid bent, check onze juridische vraagbaak!

Foto van bureau met telefoon en beelscherm met de website van de geschillencommissie

Thuiswinkel.org heeft voor haar leden uitspraken van de geschillencommissie verzameld en via een handige zoekmodule als vraagbaak beschikbaar gemaakt! Wil je als webwinkel weten wat de commissie heeft besloten over juridische meningsverschillen m.b.t. levering, herroepingsrecht, schadevergoeding, incassokosten, beschadigde producten én meer? In onze geschillenzoekmachine kun je zoeken op gegronde, ongegronde en gedeeltelijk gegronde geschillen in combinatie met méér dan tien onderwerpen. Hierdoor vind je supersnel een uitspraak die jou helpt bij het vormen van jouw eigen verweer. 

Heb je daarna nog juridische vragen? Neem dan contact op met onze jurist Ank van Heeringen door een mail te sturen naar .

Na inlog op Mijn Thuiswinkel kunnen leden zich gratis verdiepen in cases van mede-webwinkeliers:

Zoek in juridische cases