7 mei 2018

Thuiswinkel Webinar: Versterk je webshop met growth hacking

Twee stapeltjes geld met planten die er uit groeien, aan de rechterkant staat een pot met geld waar een plant uitgroeit.

Iedere webwinkelier wil zijn online shop zien groeien, maar lang niet iedereen heeft een groot marketingbudget. Volgens e-Academy-expertcoach Schelte Meinsma hoeft dit geen probleem te zijn. In de Thuiswinkel Webinar van 24 april jl. heeft hij uitgelegd wat growth hacking precies inhoudt en heeft hij aan de hand van voorbeelden en tips laten zien hoe je dit voor elkaar kunt krijgen.

Onder growth hacking wordt verstaan dat je een zo snel mogelijke groei probeert te realiseren door verschillende aanpassingen te doen aan je website. Deze groei kan betrekking hebben op verschillende variabelen, zoals traffic, conversie, of aantal aanvragen of -meldingen en kan zonder al te hoge kosten worden gerealiseerd.

Growth-team

Om te beginnen raadt Schelte aan om binnen je bedrijf een zogenoemd growth-team op te stellen. In de webinar legt Schelte uit welke personen met welke specialismen in dit team nodig zijn, zoals een contentschrijver en een data-analist. Iedereen kijkt vanuit zijn eigen expertise naar de verschillende growth hack-vraagstukken en geeft daarbij zijn visie. Om met het team tot een overeenstemming te komen is het belangrijk dat iedereen het doel helder voor ogen heeft: zo veel mogelijk groei realiseren in een zo kort mogelijk tijdbestek. Het is dus zaak om focus te leggen op de dingen die resultaat brengen.

Online strategie

Realtime data heeft ervoor gezorgd dat we nu veel beter kunnen sturen, omdat je nu bijvoorbeeld direct kunt anticiperen op je meetdata. Schelte geeft echter aan dat er ook een schaduwkant aan realtime data zit. Volgens hem is een van de grootste nadelen dat deze voor veel meer stress zorgen. Hierdoor leidt realtime inzicht niet altijd tot de juiste keuzes. Een goed voorbeeld hiervan is dat er vaak online acties worden opgezet door bedrijven, maar dat er vervolgens uit de realtime data blijkt dat het op de eerste dag niet goed wordt opgepakt. Vaak wordt dan al snel geconcludeerd dat een actie niet werkt, waarna hij wordt stopgezet. Dit is echter een verkeerde conclusie; in de realiteit is het namelijk zo dat de klant niet meteen in actie komt. Dit heeft tijd nodig, dus laat je niet te veel leiden door realtime data. 

Het is dus van groot belang dat je als bedrijf zo veel mogelijk inzicht krijgt in data, over een langere periode. Meet wat je doet, maar zorg er wel voor dat je door de bomen het bos kan blijven zien. Door gestructureerd te werk te gaan, krijg je goed inzichtelijk of je acties resultaat hebben of niet.

Personificatie

Een ander aandachtspunt dat Schelte tijdens de webinar aanstipte, is dat op dit moment personificatie heel populair is onder webwinkeliers en sitebouwers. Hierbij meet je continu waar mensen stuk voor stuk gevoelig voor zijn en pas je hier je content, prijs of strategie op aan. Dit gaat inmiddels zo snel dat Schelte verwacht dat we over drie jaar niet meer dezelfde pagina op Google te zien krijgen omdat deze gepersonaliseerd wordt op de gebruiker. 

Model om je doelen te behalen

Om via growth hacking zijn doelen te behalen maakt Schelte gebruik van het fact-based model. Dit gaat uit van het principe dat er heldere concrete doelen moeten zijn die de organisatie wil bereiken. Vanuit die doelen zijn er vervolgens drie vervolgstappen die je moet ondernemen:

  1. Maak je website goed meetbaar, want het is essentieel dat alles wat je doet te meten is.
  2. Optimaliseer op basis van de gegevens die je meet.
  3. Baseer hier de acties op die je moet gaan ondernemen.

Ook voor het berekenen de benodigde investering is je doelstelling je beginpunt. Hiervoor heeft Schelte ‘De omgekeerde ROI’ ontwikkeld, die hij uitgebreid toelicht in de webinar. Met deze tool kun je eenvoudig berekenen hoeveel het je ongeveer gaat kosten om doel te bereiken. Benieuwd hoeveel jij moet investeren om je doelstelling te behalen? Doe dan hier de test.

Webinar gemist? Kijk hem terug on-demand

Heb je de webinar gemist, maar zou je hem toch nog willen zien? Dat kan! Je kunt deze en alle voorgaande Thuiswinkel Webinars on-demand terugkijken. Op deze manier kun je je kennis bijspijkeren op het moment dat het jou uitkomt. Deze webinar gratis terugkijken doe je hier.