17 april 2018

BCC: “De persoonlijke ontwikkeling van je medewerkers is essentieel voor succes”

Interview met Thuiswinkel.org-lid BCC

Guus van Hooff

BCC is al sinds 1969 een vertrouwde naam binnen de Nederlandse retailmarkt. Over de jaren heen is het bedrijf uitgegroeid tot een vooraanstaande elektro-speciaalzaak, met 1360 enthousiaste werknemers die ernaar streven om hun klanten elke dag de hoogst mogelijke service en de beste prijzen te bieden. Maar hoe houdt BCC haar werknemers gepassioneerd en betrokken bij het bedrijf? We spraken onder andere hierover met Guus van Hooff, Directeur HR bij BCC.

“Bij BCC doen we er alles aan om de klant de best mogelijke service te bieden”, vertelt Guus. “Onze adviseurs hebben het juiste kennisniveau omdat wij ze continu trainingen geven. Ze zijn op de hoogte van de laatste innovaties en technologische ontwikkelingen en kunnen vragen vakkundig beantwoorden.” Het advies van de adviseurs uit de winkels is tegenwoordig overigens ook online beschikbaar op bcc.nl. Op deze manier staan de meer dan 550 productspecialisten in de winkels ook klaar voor online klanten en dit is uniek in Nederland.

Vier leerpijlers binnen BCC

“Wij vinden leren en ontwikkelen buitengewoon belangrijk binnen onze organisatie en zien het als een essentieel onderdeel van ons succes. Daarom geven we hier vanuit HR op diverse manieren invulling aan”, zegt Guus. Dit gebeurt via vier specifieke pijlers:

  • Blended learning: een combinatie van e-learning en face-to-facetrainingen.
  • BCC Academy: de officiële trainingsapp van BCC.
  • Individuele leer- en ontwikkelaanvragen van medewerkers.
  • ‘Ontwikkel je Talent’-programma’s, die gericht zijn op het potentieel van de werknemers.

“Daarnaast hebben we begin 2018 een zogenoemde leerrekening opgenomen in de cao”, vervolgt Guus. “Hierdoor hebben werknemers allemaal een speciaal potje waarin zij mede dankzij een bijdrage vanuit BCC kunnen sparen om een opleiding naar keuze te volgen. Op deze manier streeft BCC ernaar om haar werknemers zo goed mogelijk te helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling.”

Op de vraag waar de grootste behoefte aan ontwikkeling ligt bij BCC, legt Guus uit dat hier moeilijk een eenduidig antwoord op te geven valt. “Ik kan niet echt zeggen dat we vooral belang hechten aan hard skills of aan soft skills. Of dat we over het algemeen persoonlijke of teamtrainingen verkiezen. Dit hangt enorm af van het onderwerp waarin de ontwikkeling plaatsvindt. Wel nemen we verschillende trends waar en zien we dat er steeds meer trainings- en cursusvormen opkomen. Als BCC blijven we uiteraard goed in de gaten houden wat het beste past bij onze specifieke behoeften.

Thuiswinkel e-Academy

BCC is al sinds 2010 lid van Thuiswinkel.org en is nog steeds zeer te spreken over de dienstverlening van de belangenvereniging. “Het Thuiswinkel Waarborg biedt vertrouwen voor de consument, zowel op onze site als op vergelijkingssites als Kieskeurig, maar het lidmaatschap biedt ons zoveel meer. Zo kunnen wij bijvoorbeeld altijd bij ze terecht voor (juridisch) advies en blijven we via de gratis Thuiswinkel Markt Monitor op de hoogte van de ontwikkelingen in de e-commercemarkt.”

Ook op het gebied van HR spreekt Guus zijn waardering uit voor wat Thuiswinkel.org, en Thuiswinkel e-Academy in het bijzonder, te bieden heeft. “Ik ben heel blij met de inspanningen die e-Academy verricht om het vakgebied van online retail meer aandacht (zowel breder als dieper) te geven binnen opleidend Nederland. Deze verdieping is namelijk meer dan nodig op de verschillende opleidingsniveaus.”

Ga naar e-Academy.nl