15 februari 2018

Consumentenbond raadt gebruik beveiligings-app Facebook af

computerscherm met arm van dief die wordt tegen gehouden

Facebook heeft onlangs een app gelanceerd om consumenten extra bescherming van persoonlijke gegevens te bieden. Volgens de Consumentenbond deugt de manier waarop Facebook de app promoot niet. Onder het mom van extra privacy en veiligheid voor jou als gebruiker, verzamelt het bedrijf zelf wel al je gegevens én heeft toestemming deze gegevens door te spelen aan derden.

Wat belooft de Onavo Protect App?

Volgens de omschrijving in de Appstore houdt de app jou en je data veilig als je surft en online informatie deelt. De ‘powerful’ app geeft je een waarschuwing als je mogelijk onveilige websites bezoekt. Daarnaast zegt Onavo Protect je gegevens veilig te houden als je persoonlijke gegevens deelt met een website. Dat doen ze onder andere door een extra beveiligde ‘laag’ over al het mobiele dataverkeer te leggen middels een VPN-verbinding. Met een VPN-verbinding is je internetverkeer versleuteld, zodat hackers niet mee kunnen kijken. 

Waarom moet je de app niet gebruiken? 

De meeste VPN-providers leiden verkeer simpelweg om en kijken niet naar de data. Volgens de Consumentenbond werkt Onavo Protect anders. Deze app analyseert al je internetverkeer en verzamelt gegevens zoals naam, telefoonnummer, locatie, apps op het apparaat en bezochte websites. Daarnaast geven ze deze gegevens door aan Facebook om te analyseren én door te spelen aan derden. Deze informatie is alleen maar te lezen in de volledige privacyverklaring die je kunt vinden achter een link. In de korte versie van de verklaring die gebruikers bij de installatie zien, staat hier niets over.  

Wil je een VPN-verbinding gebruiken? Lees dan de praktische tips van de Consumentenbond