14 februari 2018

Duurzaamheid zorgt voor een betere interne samenwerking

Tips voor een gezond en duurzaam kantoor door Ellen de Lange

Ellen voor een struik

Als ik aan mijn bureau zit en mijn gedachten dwalen even af, dan kan het zomaar dat ik eekhoorntjes tikkertje zie spelen in de bomen, of een roodborstje wormpjes zie pikken uit de grond. Het kantoor van Thuiswinkel.org staat midden in het bos. Heerlijk, natuur om je heen is goed voor je. Het maakt je gezond en vrolijk en daar word je productiever van. Een plant op je bureau helpt ook, als je niet het geluk hebt in het bos te werken.

Februari is bij Thuiswinkel.org de maand van de duurzaamheid en deze maand letten we weer even extra op gezond en duurzaam werken. Thuis probeer ik al zo milieuvriendelijk mogelijk te leven. Dat betekent dat ik vaak even stilsta bij wat ik doe: vind ik dit acceptabel? Kan het ook beter? Ik word er vrolijk van als ik het klimaat zo min mogelijk schade toebreng en zelf een beetje gezond blijf met mijn levensstijl.

Toch gebeurde het dat collega Vincent vorige week verontwaardigd aan mijn bureau stond. Het licht op onze kamer stond aan, terwijl ik – o zo gezond – buiten een rondje was gaan wandelen tijdens de lunchpauze. Waar ik thuis keurig op let, was ik op kantoor helemaal vergeten! Maar als je bedenkt dat je gemiddeld 1642 uur van het jaar aan het werk bent, is het best belangrijk om op het werk ook je best te doen.

Thuiswinkel.org scoort al best goed als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen – de verzamelnaam voor werken met oog voor mens en milieu. We halen een dikke zeven volgens de MVO-QuickScan van MVO Nederland. Daar willen wij minstens een 8 van maken, dus daar gaan we volop mee aan de slag.

Een greep uit de leuke ideeën van verschillende Thuiswinkel.org-collega’s:

  • Een telefoonkluisje voor tijdens meetings. Minder afleiding en meer aandacht voor elkaar.
  • Iedereen een activity tracker. Het stimuleert mensen om meer te lopen.
  • Lichten en computerschermen uit in ruimtes waar niemand is.
  • Gloei- en halogeenlampen vervangen door ledlampen. Een ledlamp is 85% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 75% minder stroom dan een halogeenlamp.
  • Voorkom onnodig sluipverbruik door je apparaten echt helemaal uit te zetten en opladers uit het stopcontact te halen als je ze niet gebruikt.
  • Vers seizoensfruit, fair trade en biologische thee en koffie op kantoor.

Doen jullie ook mee? Als we allemaal een beetje verduurzamen op de werkplek dan kunnen we samen veel bereiken!

Heb je de smaak te pakken en wil je verder verduurzamen in je keten? Dat kan bijvoorbeeld door je op te geven voor de Bewust Bezorgd CO2-rekentool, waarmee je je logistiek kunt verduurzamen.

Meer weten over Bewust Bezorgd?

logo bewust bezorgd Benieuwd naar de mogelijkheden van het nieuwe rekenmodel van Bewust Bezorgd. Ga dan naar de consumentenwebsite en check de milieu-impact van jouw bestelling. Als je nog meer vragen hebt over dit duurzame initiatief, neem dan contact op met Margreeth Pape (), adviseur logistiek en duurzaamheid bij Thuiswinkel.org.