14 februari 2018

Google Chrome gaat onveilige http-verbinding nog strenger aanpakken

logo's van chrome over elkaar heen

Google schreef begin februari in een blog dat ze internetters actiever gaan informeren over onveilige websites. In de nieuwste Google Chrome-update (vanaf juli 2018) markeren ze http-verbindingen als not secure. Ze willen hiermee internet veiliger maken en developers aansporen snel over te stappen naar https. Deze verandering valt op en kan daarom invloed hebben op je websiteconversie. 

Op dit moment informeert Google bezoekers over onveilige websites met een waarschuwingsicoon waar bezoekers op kunnen klikken. Websites die wél een een https-verbinding hebben, worden als veilig gemarkeerd middels een groen slotje in de adresbalk, zoals in het voorbeeld hieronder. 

Actieve waarschuwing met Omnibox 

Alle websites zonder deze verbinding (dus met http) worden als onveilig gemarkeerd. De nieuwe interface van Google Chrome 68 laat gebruikers actiever zien dat http-sites niet veilig zijn. Er wordt dus nog duidelijker gewaarschuwd voor onveilige websites. Als gebruiker zie je dan naast het waarschuwingsicoon de woorden "niet veilig" of "onveilig". 

voorbeeld van not secure bij niet veilige website

Vanaf Chrome 68 vind je in de zogenaamde omnibox of de website veilig is of niet (Bron

Snellere overstap naar https

Met deze update hoopt Google dat websitebeheerders sneller overstappen naar https en zo internet veiliger maken. Met deze veilige verbindingen versleutelen websites het verkeer van en naar hun website. Op deze manier kunnen gevoelige gegevens moeilijker onderschept worden. Https is volgens Google makkelijker en goedkoper dan ooit, en maakt prestatieverbeteringen en krachtige nieuwe functies die te gevoelig zijn voor http mogelijk.

Heb jij hulp nodig bij het overstappen naar https?

Neem dan contact op met een van onze business partners.