9 februari 2018

Meer malafide webshops, maar minder aangiften bij de politie

vrouw typend op laptop

In 2017 heeft de politie gemiddeld 105 aangiften van internetoplichting per dag ontvangen. Dat komt neer op ruim 38.000 in totaal. Dat zijn er zo’n achtduizend minder dan het jaar daarvoor. Preventieve maatregelen, voorlichting en mediapubliciteit hebben hier een grote bijdrage aan geleverd. Ook belangenvereniging Thuiswinkel.org werkt mee in de strijd tegen frauduleuze webshops.

  

 

Aangiftes van internetoplichting

Afgelopen jaar zijn er in totaal 38.343 aangiftes gedaan van internetoplichting bij de politie. Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) kreeg alle aangiften van de politie doorgestuurd en onderzocht ze. Vaak worden er volledig valse websites gemaakt die korte tijd actief zijn en op die manier zoveel mogelijk geld willen verdienen. Ook worden er bestaande websites gekopieerd of worden vrijgekomen Nederlandse domeinnamen opgekocht door criminelen. In het laatste geval maken ze op dat domein een site waarop merkartikelen voor een onwaarschijnlijk lage of vreemde prijs worden aangeboden. Er is hier sprake van een malafide webwinkel omdat ze nepartikelen verkopen, de bestelde producten niet leveren of de creditcardgegevens van kopers verkrijgen waarmee ze later frauduleuze aankopen doen.

Daling in het aantal aangiftes

Ondanks de stijging in het aantal malafide webshops, blijkt dat het percentage van benadeelden dat aangifte doet van oplichting gelijk blijft. Dit percentage is al jarenlang zo rond de 47 procent. De preventieve maatregelen, voorlichting en mediapubliciteit leidden tot de dalende trend van het aantal aangiften.

Gijs van der Linden zei er het volgende over: ‘Natuurlijk is elke aangifte er één te veel. Maar afgezet tegen de alsmaar stijgende handel en verkoop via e-commerce, mogen we niet ontevreden zijn. We hebben de afgelopen jaren flink ingezet op bewustwording bij de consument, waarbij ik wil benadrukken dat veel webwinkels betrouwbaar zijn.’

Wat doen wij voor jou?

Ook bij Thuiswinkel.org werken we er hard aan om oplichting te voorkomen.

Op de hoogte blijven?

Wil jij op de hoogte blijven van alle waarschuwing van de politie, weten waar jij als consument recht op hebt en de leukste nieuwtjes ontvangen?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Geen mailtjes ontvangen? Volg ons dan op Facebook of Twitter